Gemeente Amsterdam

Zuidoost en Nieuw West pilotregio's voor nieuwe dienst Werk & Inkomen Pb-041
3 april 2003 - Lisa Neves Gonçalves

De regios Zuidoost en Nieuw West zijn door wethouder Oudkerk aangewezen als pilot voor het opzetten van de Dienst Werk & Inkomen (DWI). Deze nieuwe dienst, die naar verwachting in 2005 gereed zal zijn, wordt van onderaf opgebouwd. Het opzetten van de pilotregios en het leren van de ervaringen past goed binnen het plan om de nieuwe dienst van onderaf op te bouwen en de ervaringen van de medewerkers daarin mee te nemen. Voor de pilot is een bedrag van 4,9 miljoen euro nodig dat betaald zal worden uit rijksmiddelen. Het college van B&W heeft onlangs met deze aanpak ingestemd.

Dienst Werk & Inkomen

In deze nieuw te vormen dienst Werk worden de taken van de Sociale Dienst Amsterdam, de NV Werk en Maatwerk bijeengebracht. De gemeente, het CWI en het UWV onderstrepen het streven van het kabinet naar een geïntegreerde dienstverlening en hebben in Amsterdam de intentie uitgesproken om in dienstverlenende zin zoveel mogelijk samen te werken, waar mogelijk in de nieuwe Bedrijfsverzamelgebouwen (BGV-en). Daarom worden op de werkvloer nu al verregaande samenwerkingsafspraken met het CWI en het UWV gemaakt om in Amsterdam te komen tot een gezamenlijke aanpak op het gebied van werk en inkomen.

De DWI zal zich gaan richten op het selecteren aan de poort wat moet leiden tot beperking van de instroom, verkorting van de uitkeringsduur en het bevorderen van de uitstroom van bijstandscliënten. In de nieuwe dienst krijgt de klant te maken met een vaste consulent die met hem/haar alle trajecten doorloopt. Er komt een 1-op-1 relatie waardoor de klant niet meer te maken krijgt met verschillende instanties en consulenten. Wethouder Oudkerk: "Met de nieuwe DWI willen we zoveel mogelijk voorkomen dat mensen in de bijstand komen. Dat begint natuurlijk al bij het contact met de scholen. Schooluitvallers willen we zo snel mogelijk opsporen om ze te helpen niet tussen de wal en het schip te vallen. Mensen die om welke reden dan ook nog niet aan het werk kunnen, zullen we helpen om de belemmeringen weg te nemen: we regelen scholing, kinderopvang, schuldhulpverlening enz. en bemiddelen bij het zoeken naar een baan."

De DWI wordt van onderaf opgebouwd op basis van ervaringen die tijdens de pilots worden opgedaan. De klant staat centraal en de begeleiding naar werk, door maatwerk en gericht op de persoonlijke situatie van de klant, staat voorop. "Iedereen krijgt een eigen klantmanager, een soort vertrouwenspersoon die alles voor je regelt en je van het begin tot het eind begeleidt. Dat vergt uiteraard ook inspanning van de klant zelf. Bij de nieuwe dienst moet de klant die komt voor een uitkering als het kan de deur uitgaan met werk of een opleiding", aldus Oudkerk.

Wethouder Oudkerk heeft eerder bij het Rijk aangedrongen om van Amsterdam een regelvrije zone te maken waar geëxperimenteerd kan worden met nieuwe werkprocessen, zonder hinder van de huidige regelgeving. "Ik wil afgerekend worden op mijn resultaten, maar dan wil ik ook meer sturing op de toeleiding naar werk", aldus Oudkerk.

Bouwteam

Om de nieuwe benadering en het opbouwen van onderop in goede banen te leiden en voor de aansturing van de veranderingen wordt een Bouwteam opgericht. Hierin hebben de directeuren van de Sociale Dienst, NV Werk en Maatwerk zitting. Oud-minister Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Willem Vermeend, is benoemd tot onafhankelijk voorzitter. Dit team draagt de eindverantwoordelijkheid voor de reorganisatie, waaronder het opzetten van de pilots.

De ondernemingsraden van Sociale Dienst, NV Werk en Maatwerk zijn nauw bij de plannen betrokken en hebben inmiddels besloten om - vooruitlopend op de nieuwe dienst - te gaan samenwerken in een platform.

De notitie Naar een nieuwe dienst Werk en Inkomen is op 13 februari in de Raadscommissie Werk en Inkomen besproken. Nadere behandeling in de raadscommissie volgt op 10 april en in de gemeenteraad op 16 april.

© Gemeente Amsterdam