Persberichten - 03/04/2003

Mitiska verduidelijkt haar balansstructuur

Ternat, 3 april 2003 - Mitiska, de participatiemaatschappij actief in de gespecialiseerde detailhandel, verduidelijkt haar balansstructuur naar aanleiding van de op 1 april 2003 in de Financieel Economische Tijd gepubliceerde analyse.

Mitiska NV heeft op het einde van het eerste kwartaal 2003, 23 miljoen financiële schulden op haar balans. Dit in tegenstelling tot de 62,65 miljoen schuldpositie gepubliceerd in de Financieel Economische Tijd op 1 april 2003.

De financiële schulden van Mitiska NV omvatten ten belope van 12,7 miljoen de schuld aan GIMV (inclusief intrest) welke ontstaan is naar aanleiding van de overname van de participatie van GIMV in Interiors For Europe. Deze schuld is in principe betaalbaar op 31 maart 2004. Daarnaast financierde Mitiska NV (voor 10,3 miljoen in totaal) de acquisitie van Cotswold Outdoor Ltd voor AS Adventure, de overname van Fun Plus NV door de Fun groep, en verstrekte werkingsmiddelen aan Idé. Tegenover deze bankschuld staat telkens een vordering op de participatie.

De in de Financieel Economische Tijd gepubliceerde schuldpositie van 62,65 miljoen omvatte verder financiële schulden belopende 21,1 miljoen van Interiors For Europe NV, welke gegarandeerd werden door Mitiska NV, doch op basis van de huidige inschattingen volledig terugbetaald kunnen worden door Interiors For Europe middels realisatie van bepaalde van haar activa. In de rekeningen van Mitiska NV afgesloten op 31december 2002 werd bijgevolg geen voorziening voor eventuele verplichtingen terzake van Mitiska NV aangelegd. De provisie Rewe voor Frick (15,85 miljoen ) waarvan sprake, betreft een op 31 december 2001 door Mitiska NV uit voorzichtigheidsoverwegingen aangelegde voorziening voor eventuele verplichtingen uit een door Mitiska NV verstrekte borgtocht inzake een putovereenkomst met Rewe. Rewe beroept zich op deze put overeenkomst om Interiors For Europe haar 50% participatie in Frick te doen overnemen. Mitiska en Interiors For Europe betwisten iedere verplichting onder deze borgtocht en put optie voor de rechtbank.

Tegenover de schulden (23 miljoen ) en de voorziening (15,85 miljoen ) heeft Mitiska NV participaties waarvan de waarde door het management momenteel ruim boven de verplichtingen wordt ingeschat.

Verschillende mogelijkheden worden bestudeerd met het oog op de versteviging van de eigen balansstructuur en de versterking van de financiële en operationele structuur van de participaties. Waar nodig en wenselijk worden financiële en/of operationele partners aangetrokken.

Bron: Mitiska
Provider: Euronext Brussels