D66

Samenwonende ouderen niet gedwongen scheiden

Zorg en welzijn

Boris van der Ham

03-04-2003 - 'De samenleving is failliet, als we oude mensen scheiden van hun geliefden omdat dat de bureaucratie toevallig goed uitkomt'. D66-kamerlid Boris van der Ham is furieus over de nieuwe regels van de Wet Bijzonder Ziektekosten (AWBZ), die ouderen individueel toetst wat voor hulp ze nodig hebben.

Komt slechts één van de partners in aanmerking voor een plaats in een verzorgingstehuis, dan worden nu zelfs echtparen van elkaar gescheiden omdat alleen de hulpbehoevende partner in het verzorgingstehuis wordt toegelaten. Van der Ham: 'Mensen zijn soms al 40 jaar getrouwd als ze aan het eind van hun leven uit elkaar worden getrokken door pure regelzucht'.

Na vragen van de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Ross toegezegd deze schreinende gang van zaken tegen te gaan, maar zij blijft bij de stelling dat alle ouderen geïndiceerd moeten worden. 'Dat is verspilling van tijd en energie,' zegt Van der Ham. 'Waarom zou je de partners die toch al meemogen naar het verzorgstehuis uitgebreid gaat toetsen als ze toch al mee mogen? Of zal er toch nog gepoogd worden om mensen van elkaar te scheiden om geld te besparen?'

De D66'er stelt voor in ieder geval die ouderen die al zonder individuele toets bij hun partner in een tehuis wonen met rust te laten. 'Laten we niet zo moeilijk en een generaal pardon afgeven. Daarmee voorkomen we veel onrust bij deze mensen'.