Gemeente Rotterdam

Nr.6
04 april 2003

RAADSVERGADERING VAN 3 APRIL 2003

Verstrekken informatie door College met betrekking tot RET- personeel

Wethouder N. Janssens (VVD) beantwoordt, namens wethouder S. Hulman (VVD), vragen die door gemeenteraadslid H.M.Sonneveld (LR) zijn gesteld naar aanleiding van zijn motie "De veiligheid in de tram" en een artikel in het Rotterdams Dagblad van 22 maart jongstleden. In zijn motie verzocht Sonneveld het college alles in het werk te stellen, om te bewerkstelligen dat vanaf 17 augustus 2003, elke tram in Rotterdam over minimaal één conducteur, en risicolijnen over twee conducteurs beschikken. In het genoemde kranten-artikel wordt gesteld dat in september 2003, in 80% van de trams een conducteur werkzaam is en dat in november van 2003 dit voor alle trams zal gelden. In het krantenartikel wordt tevens gesteld dat in april iedere tram zal zijn toegerust met een beveiligingsbeambte.

Op de vraag of het College plaatsing van minmaal één persoon, ingezet voor de veiligheid, op elke tram haalbaar acht vóór 17 augustus 2003 specificeert Janssen dat hier sprake was van een conducteur en niet van een beveiligingsbeambte en dat dit inderdaad niet haalbaar is vóór 17 augustus 2003. Janssens concludeert dat het, door het College gegeven, antwoord op de motie van Sonneveld correct was.

Op de vraag van raadslid Sonneveld hoe het mogelijk is dat twee dagen na beantwoording in de raadsvergadering, eenzelfde vraag in het genoemde krantenartikel antwoordt Janssens met een bevestiging en zelfs een andere datum vóór 17 augustus 2003 wordt genoemd, geeft Janssens aan dat op vrijdag 21 maart, een dag na het interpellatie debat, een overleg is gevoerd met actievoerend RET personeel. In dit overleg werd de noodzaak duidelijk van het inschakelen van een veiligheidsbeambte op korte termijn.

Op de vraag of geschetste gang van zaken een incorrecte is, onder meer met het oog op de informatieplicht van het College, antwoordde Janssens dat het College deze mening niet kan delen. In het overleg zijn meerdere partijen betrokken, ondermeer RET en het actievoerend RET- personeel; derhalve is een gezamenlijk persbericht uitgegaan. Wethouder Hulman heeft daarnaast middels een brief naar de commissiele-den, informatie verschaft over de handelwijze en procedure. Hierin is de correcte procedure gevolgd.

In algemene zin is Janssens het eens met gestelde dat het College een actieve informatieplicht heeft en zij deze naar de gemeenraad dient te vervullen.

Fractievoorzitter G.W. van Gent (VVD) sluit zich aan bij de inhoud van de door Sonneveld gestelde vragen. Zelf heeft hij geen nadere informatie ontvangen van wethouder Hulman. Ook raadslid Moti (PvdA) is van mening Sonneveld dat Hulman tijden het interpellatiedebat onvoldoende informatie heeft verstrekt.

Janssens geeft aan dat Hulman deze informatie niet heeft kunnen verstrekken. Aan de actieve informatieplicht is in zijn optiek voldaan; er was in dit geval namelijk sprake van een proces waarin drie partijen overleg voeren.

Interpellatie intrekking bevoegdheden Deelgemeente Feijenoord

Raadslid E.L Kuijper (PvdA) licht het verzoek tot het houden van een interpellatie over intrekking van de bevoegdheden van de deelgemeente Feijenoord toe. Zij voegt hieraan een interpellatieverzoek toe, over de vraag met welke motivatie het college de bevoegdheden heeft ingetrokken en daarna weer teruggegeven. Zij vraagt zich af wat de, door het College beoogde, winst hierin zou zijn. Deze kwestie is, hoewel niet actueel, in principiële zin van belang.

Met algemene stemmen wordt besloten de interpellatie toe te staan en te houden tijdens de raadsvergadering van 17 april.

Voorstel inzake herijking Deelgemeentefonds

Het college heeft aan de gemeenteraad een voorstel voorgelegd voor een herijking van het deelgemeentefonds, waarbij het gaat om decentralisatie van twee accommodaties en deelgemeenten de belangrijkste bestuurlijke opdrachtgever worden van van Sport en Recreatie. In zijn brief van 4 maart aan de raad, licht het college het voorstel toe.

Deelraadvoorzitter van deelgemeente Prins Alexander, de heer Woei-A-Tsoi is tevreden over het raadsvoorstel. In de brief van 28 maart van wethouder Janssens (Middelen) aan de raad wordt onder meer de vraag beantwoord welk effect de herijking, per 2005 zal hebben op het budget van deelgemeente Prins Alexander. Uit de brief blijkt dat de besteedbare ruimte voor Prins Alexander niet zal dalen met E 900.000,- maar met E 702.000,-. Woei-A-Tsoi spreekt wel zijn zorg uit ten aanzien van de verdeling van de fondsen voor buitenruimte. Er zijn vier gebieden met een hoog ambitieniveau ten aanzien van buitenruimte, hierin wordt zijns inziens een onevenredige verdeling voor bekostiging buitenruimte gehanteerd, waardoor een tekort zal ont-staan. Hij vraagt om een oplossing hiervoor.

Fractievoorzitter R. Sörensen (LR) verwijst naar het onderzoeksrapport van adviesbureau Cebeon, waarin de nieuwe verdeelsystematiek wordt toegelicht. Is het verdeelsysteem gemaakt naar het model dat in de gemeente Amsterdam wordt gehanteerd? Sörensen signaleert dat deelgemeente Hoogvliet door die verdeelsystematiek onevenredig zwaar getroffen wordt en vraagt hoe het College dit wil oplossen. Sörensen wil ook een gesprek voeren over de verdeling van verantwoordelijkeden en of de herijking niet meer een politiek dan een bestuurlijk instrument is.

Raadslid Reijkersz (LR) geeft aan dat Leefbaar Rotterdam niet akkoord gaat met het feit dat het aantal allochtonen in een deelgemeente, maatgevend is voor bepaling van de verdeelsleutel en dient hierover een amendement in.

Raadslid Van Heijgen (LR) dient samen met de heren van Gent(VVD) en Van der Heijden(CDA), een motie in met het verzoek tot nadere rapportage van het college over de wijze en mate waarin resultaatgerichte afspraken met de deelgemeenten zijn of worden gemaakt.

Raadslid B. Bourzik (GroenLinks) is tevreden met het raadsvoorstel en de brief van wethouder Janssens van 28 maart maar merkt op dat de verdelingssystematiek moet worden beperkt. Bourzik vindt tevens dat de communicatie tussen deelgemeenten, college en raad sterk verbeterd dient te worden en vindt de verdeling van de gelden onduidelijk weergegeven.

Fractievoorzitter Van Ravesteijn (D66) is verbaasd over de uitzonderingspositie van Hoogvliet en Prins Alexander in het voorstel en wil een dialoog aangaan over de rol en positie van deelgemeenten. De motie wordt met algemene stemmen aangenomen. Raadslid Salhi (PvdA) signaleert dat in het voorstel geen rekening is gehouden met de ontwikkelingen in de samenleving, bijvoobeeld op gebied van dienstverlening en buitenruimte, waardoor sommige deelgemeenten met een tekort zullen kampen.

Raadslid Van der Heijden (CDA) vind het geen perfect voorstel en geen perfecte verdeling. Niettemin gaat CDA akkoord; zij onderkent het belang van voortgang van de decentralisatie. Van Der Heijden vraagt zich, met betrekking tot de ingediende motie tevens af hoe de, door de deelgemeente te behalen resultaten gemeten zullen worden.

Raadslid Cornelissen (SP) stelt dat het bestuurlijk draagvlak niet groot is voor een dergelijke decentralisatie.

Rapport Rekenkamer Rotterdam Rommelig Rotterdam

De behandeling van dit agendapunt alsmede de reactie van burgemeester en wethouders ten aanzien van de motie Woudenberg (2002-1014) over het ambitieniveau Schoon en Heel (Raadsstuk 2002-1163) worden uitgesteld tot 17 april, wegens ziekte van wethouder L. Bolsius.

Communicatie Bestuursdienst Stadhuis Rotterdam
De Raadsberichten bevatten korte omschrijvingen van de belangrijkste agendapunten van de laatst gehouden vergadering van de Gemeenteraad met de bijbehorende besluiten. Deze berichten worden steeds één dag na de raadsvergadering verstuurd naar de leden van de Gemeenteraad, gemeenteraadsfracties, de deelgemeenten, de Centrumraad, de wijkraad voor Pernis, de gemeentelijke diensten en bedrijven, hoofden van dienst, directeuren van de Bestuursdienst, bibliotheken, bewonersorganisaties, vakbonden, de Kamer van Koophandel, diverse andere openbare instellingen en naar de pers. De Raadsberichten zijn ook te raadplegen via de Internetsite van het Stadhuis Rotterdam, www.stadhuis.rotterdam.nl (actueel). Ze worden gepubliceerd in het 'Rotterdam Bericht' in Maasstad Weekbladen. De bijbehorende stukken zijn te raadplegen via www.bds.rotterdam.nl en in te zien of (tegen betaling) te verkrijgen bij de bibliotheek van de Bestuursdienst, Stadskantoor kamer 100, Rodezand 18, tel. 010 - 417 25 14. Voor informatie over verzending Raadsbericht: secretariaat Communicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 29 18.


---- --