Provincie Utrecht

Persbericht

Campagne start binnenkort in Provinciehuis

Internationale prijzen voor Utrechtse jeugd

2-4-2003
The International Award for Young People, een wereldwijde prijzenslag waaraan in méér dan 100 landen bijna een half miljoen jongeren meedoen, gaat binnenkort ook van start in de provincie Utrecht. Gedeputeerde Jan Streng, portefeuillehouder welzijn bij de provincie Utrecht, zal daarvoor op 4 april a.s. het officiële startschot lossen.

Sinds de start van deze wedstrijd in Engeland bijna vijftig jaar geleden is The International Award voor veel jongeren een bekend fenomeen geworden. Het programma richt zich op jongeren tussen 14-25 jaar en biedt hen de mogelijkheid hun grenzen te verleggen op vier terreinen: maatschappelijke betrokkenheid, individueel talent, sport en avontuur. Het Corderius College in Amersfoort heeft als eerste middelbare school in de provincie Utrecht ingetekend voor deze wedstrijd. Veel andere Utrechtse scholen hebben inmiddels aangegeven eveneens belangstelling te hebben.

Hoe werkt 't?
The International Award is niet een competitie met anderen. De bedoeling is vooral dat jongeren bij zichzelf nieuwe vaardigheden en interesses ontdekken. Zij kunnen hiervoor een bronzen, zilveren of gouden medaille winnen. Onder begeleiding van een docent of bekende bepalen jongeren hun eigen doelstelling en de tijd die ze aan het halen van een prijs willen besteden. Voorbeelden van prestaties die op deze manier worden beloond, zijn: maatschappelijke stages in de directe omgeving; de realisatie van een bijzonder werkstuk op het gebied van bijvoorbeeld ICT of cultuur; opmerkelijke sportieve acties. Samenwerking met leeftijdsgenoten wordt eveneens gehonoreerd, zoals bij de avontuurlijke groepsexpedities waarvoor kan worden ingetekend. Wanneer deelnemers eenmaal de vier genoemde terreinen doorlopen hebben, krijgen ze tijdens een feestelijke bijeenkomst de international prijs uitgereikt.

De campagne voor deze internationale wedstrijd in de provincie Utrecht is in handen van de stichting Samenwerkende Organisaties voor Identiteitsgebonden Jeugd- en jongerenwerk (SOIJ). Het project wordt gesubsidieerd door de provincie Utrecht uit het programma voor Maatschappelijke Zorg en Participatie. De provincie wil hiermee een bijdrage leveren aan het sociaal bewust maken van de Utrechtse jeugd.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl