Korps: Friesland, plaats: Fryslân 4-04-2003
Politieberichten van 03/04 13.00 uur t/m 04/04 07.00 uur

Harkema: aanrijding met gewonde
Donderdag omstreeks 12.05 uur reed een bromfietser, een 16-jarige inwoner van Harkema, over de Fiifhuzen in de richting van de Reitsmastrjitte. De bestuurster van een personenauto, een 34-jarige inwoonster van Harkema, reed vanaf een erf de weg op en zag daarbij de bromfietser over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De bromfietser werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Dokkum: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 14.15 uur vond een kop-staart aanrijding tussen twee personenautos plaats voor de rotonde op de Murmerwoudsterweg. Een 40-jarige vrouw uit Damwoude zou de rotonde oprijden, maar moest stopen voor een auto die van links kwam. Een 38-jarige man uit Damwoude reed achter haar. Hij had niet in de gaten dat de vrouw was gestopt en botste er achterop. De vrouw is met nekklachten overgedragen naar het ziekenhuis in Dokkum.

Grou: inbraak in kantoor
Donderdagavond omstreeks 19.00 uur is ingebroken in een kantoorpand aan de Oedsmawei. Een getuige hoort een deur van een auto dicht vallen. Niet lang daarna hoort ze een motor starten. Ze ziet een groene personenauto achteruit de weg oprijden. In de auto zitten twee personen. De getuige kan nog net zien dat er op de achterbank een flat screen monitor ligt. Het was haar bekend dat ook vorige week computerhardware was gestolen bij dit kantoor. Ze noteert het kenteken en belt daarna de politie. Het voertuig wordt helaas niet meer aangetroffen. Hoe de aders binnen zijn gekomen is niet bekend. Later bleek dat naast de flat screen ook een laptop is ontvreemd.

Grou: fietsendief op heterdaad aangehouden
Donderdagavond omstreeks 19.20 uur zagen medewerkers van de Stadswacht een man vanaf de Stationsweg een fiets wegnam. De verdachte, een 26-jarige man uit Leeuwarden, werd door hen aangehouden en overgedragen aan de politie. Bij de fouillering van de verdachte werd een laptop aangetroffen, die afkomstgig was van een inbraak in Groningen. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten en in verzekering gesteld. De eigenaar van de fiets moet nog aangifte doen.

Leeuwarden: inbreker op heterdaad aangehouden
Vrijdag omstreeks 00.25 uur, is een 33-jarige man uit Leeuwarden op heterdaad aangehouden worden bij een inbraak in een school aan de Rengerslaan. De verdachte was binnengekomen door een ruit te vernielen. Daar werd hij gedetecteerd dor de alarminstallatie, waarna de politie binnen enkele minuten ter plaatse was. Daar was ook een politiehond bij. Bij het horen van de hond was de verdachte direct plat op de grond gaan liggen, zo verklaarde hij later. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. Er moet nog namens de school aangifte gedaan worden.

Leeuwarden: vernieling
Vrijdag omstreeks 04.30 uur zagen surveillerende politiemensen dat op de kruising Sint Jacobsstraat/Naauw drie jongens liepen. Een van de drie trapte tot groot vermaak van de andere twee een reclamebord doormidden. Bij het zien van de politie rende één van de knapen hard weg. De andere twee, een 18-jarige Leeuwarder en een 23-jarige man uit Grootegast, werden ter plaatse aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De derde verdachte, een 22-jarige man uit Usquert, werd niet meer aangetroffen. Dit betrof degene die geschopt had. Naar hem wordt nog een nader onderzoek ingesteld.

Heerenveen: vernieling
Vrijdag omstreeks 02.45 uur werd bij een hirecabedrijf aan de Gedempte Molenwijk een ruit vernield. Een politieman hoorde het glasgerinkel en liep er heen. Bij zijn komst zag hij vier knapen wegrennen. Twee liepen recht in zijn armen. Deze werden door hem aangehouden. Later bleek dat één van de twee niets t Luttelgeest, was wel bij de vernieling aanwezig geweest, maar had niet actief deelgenomen. Dat zou zijn gebeurd door twee collegas van hem, de twee die waren ontkomen. Alle drie verdachten zijn militair. Ze afhandeling van de zaak is overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee. Namens het bedrijf deed een 37-jarige man uit Heerenveen aangifte.

Fryslân: rijden onder invloed
Achtereenvolgens datum en tijd, plaats van controle, verdachte, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden: Donderdag 23.50 uur, 8e Wijk Nieuwehorne, 54-jarige man uit Gorredijk, 250 ug/l, 1 uur
Vrijdag 00.05 uur, Mercurius Heerenveen, 39-jarige bestuurder van en bestelauto uit Gorredijk, 455 ug/l, 4 uren
Vrijdag 01.00 uur, De Streek Terwispel, 36-jarige bestuurder van bestelauto uit Tijnje, 370 ug/l, 3 uren
Vrijdag 01.15 uur, Raai Drachten, 20-jarige man uit Ureterp, 265 ug/l, 1 uur
Vrijdag 03.25 uur, Gedempte Molenwijk Heerenveen, 49-jarige man uit Heerenveen, 765 ug/l, 9 uren, rijbewijs ingevorderd Naast de rijverboden en de invordering van het rijbewijs wordt tegen deze bestuurders proces-verbaal opgemaakt.

Bureau Communicatie 058 880 8272