Amsterdam Oud Zuid


Actie schoon, heel en veilig in de Nieuwe Pijp

De Nieuwe Pijp is een prettige buurt om in te wonen. Maar er ligt wel veel rommel op straat, het huisvuil wordt vaak op de verkeerde tijd aangeboden, er liggen fietswrakken en bewoners hebben last van steigers, containers en dergelijke. Ook laat de verkeersveiligheid te wensen over en verkeren de gevels en onderstukken van sommige panden in slechte staat. Daarom is het stadsdeel in samenwerking met de politie en welzijnsinstellingen begonnen met een extra actie om de Nieuwe Pijp schoon, heel en veilig te maken.

Er wordt begonnen met de Willibrordusbuurt. Vanaf begin april lopen medewerkers van de afdeling Handhaving en van de politie door deze buurt. Zij gaan onder andere kijken:

* of het huisvuil op het juiste tijdstip is aangeboden;
* of schotelantennes uit het zicht van de straat zijn geplaatst;
* of steigers en containers aan de vergunning voorwaarden voldoen;
* waar er fiets- en bootwrakken liggen;

* waar sandwichborden op straat staan;

* waar horeca overlast geeft;

* waar fietsen en brommers op het trottoir rijden;
* waar de gevels verwaarloosd zijn.

Het stadsdeel doet daarbij een beroep op bewoners en bedrijven om zelf ook een bijdrage te leveren door het huisvuil op de juiste tijd aan te leveren, hun panden te onderhouden, geen fietswrakken te laten liggen etc. Waar nodig worden bewoners of bedrijven aangeschreven om tot actie over te gaan. Indien niets gebeurt, zal het stadsdeel zelf maatregelen nemen, bijvoorbeeld door het verwijderen van fietswrakken.

Het klinkt onsympathiek, maar wie het huisvuil op het verkeerde tijdstip aanbiedt, krijgt een boete.

Want het gaat er ten slotte om de Nieuwe Pijp schoon heel en veilig te houden!