Nationaal Comite 4 en 5 mei


P E R S B E R I C H T
Amsterdam, 3 april 2003

Meer dan dertig visies over het thema 4 en 5 mei 2003: Vrijheid en economie

Wat hebben economie en (on)vrijheid met elkaar te maken? Hoe belangrijk is de verdeling van geld en goederen voor de vrijheid? Welke keuzes en verantwoordelijkheid heb je daarbij als consument? En hoe is de rol van de overheid en van het bedrijfsleven bij het creëren van omstandigheden waarbij iedereen in zijn bestaanszekerheid kan voorzien, een voorwaarde voor vrijheid? Tweeëndertig bekende Nederlanders geven hun opinie over de economische aspecten van vrijheid. In de aanloop naar 4 en 5 mei presenteert het Nationaal Comité deze bijzondere serie columns* op www.4en5mei.nl. Vijftien columnisten staan in het magazine Vier Vrijheid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei .

Anthony Burgmans -voorzitter Raad van Bestuur van Unilever- is een van de columnisten.
Hij heeft ervaren hoe destructief het protectionisme van de Westerse wereld uitwerkt op de ontwikkelingskansen in de Derde Wereld. Burgmans doet een beroep op de Nederlandse regering en het bedrijfsleven zich ervoor in te spannen dat de handelsbelemmerende steun en de protectie van de landbouw in het Westen wordt afgeschaft ten gunste van de economische vrijheid voor de Derde Wereld.
Andere columns zijn onder meer van:
H.H.F. Wijffels, voorzitter SER: "Mensen moeten arbeid als zingevende activiteit (kunnen) zien, in plaats van als noodzakelijk kwaad voor het verwerven van bestaanszekerheid."
A.H.E.M. Wellink, president van de Nederlandse Bank: "Een stabiele munt kan alleen bestaan in een geintegreerde samenleving, waarin te grote verschillen, van mening en rijkdom, worden vermeden en bestaande verschillen worden geaccepteerd."
Peter Lankhorst, voorzitter Sjakuus: "In het klimaat van de individuele, marktgerichte vorm van vrijheid, ontstaat opnieuw armoede in Nederland."
Cees Hamelink, hoogleraar UvA: "De reclame die de vrijheid suggereert, vormt een ernstige bedreiging voor de vrijheid." W.F. van Eekelen, oud-minister van Defensie en voorzitter Europese Beweging Nederland: "Een conflictoplossing die met geld te bereiken is, zal altijd de goedkoopste blijken."
R.C. Musaph-Andriesse (over de positie van de joden in de Tweede Wereldoorlog): "Er is van het joodse proletariaat dat arm was, een hoger percentage mensen vermoord dan van degene die over geld konden beschikken."

Overige bijdragen zijn onder meer van Jacques Schraven, voorzitter VNO-NCW; Lodewijk de Waal, voorzitter FNV; Henk van Arkel, directeur Strohalm; Francien van de Beek, Landelijk Steunpunt vrouwen in de bijstand; Eduard Nazarski, directeur VluchtelingenWerk Nederland; Ba-Foday Suma, vluchteling, teruggekeerd naar Sierra Leone en Alenka Savic van het Bosnia Woman's Initiative.

Met de verschillende standpunten en visies over economie en vrijheid wil het Nationaal Comité de discussie over vrijheid en verantwoordelijkheid stimuleren en actueel maken. Het onderwerp 'de economische aspecten van vrijheid' is onderverdeeld in vijf deelthema's:
Economie in de Tweede Wereldoorlog; De rol van overheid, bedrijven en particulieren; De mens als consument; Op zoek naar bestaanszekerheid en vrijheid (over migratie en vluchtelingen) en De grenzen van Europa?

Magazine Vier Vrijheid
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei geeft in haar magazine Vier Vrijheid informatie over het thema van 4 en 5 mei en over de Nationale Herdenking en de Nationale Viering van de Bevrijding. Vier Vrijheid verschijnt tweemaal per jaar en wordt gratis aan overheden en lokale 4 en 5 mei organisaties verstuurd. In de editie van Vier Vrijheid die uitkomt op 3 april 2003 zijn vijftien columns opgenomen die ook op de website zijn geplaatst. Op de website www.4en5mei.nl wordt vanaf vandaag iedere werkdag een nieuwe bijdrage geplaatst. Daarnaast geeft dit maartnummer van Vier Vrijheid suggesties en tips aan lokale 4 en 5 mei comités om invulling te geven aan activiteiten op 4 en 5 mei.

---