Provincie Noord-Brabant


Persbericht

Ophokplicht, transportverbod, ruimingen rond bedrijf

Vogelpest: 10 kilometergebied rond Teeffelen (Noordoost-Brabant)

Naar aanleiding van een besmetting met vogelpest op een bedrijf bij Teeffelen (gemeente Lith), heeft het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij op 3 april een vervoersbeperkingsgebied in Brabant ingesteld: een 10 km-gebied rondom Teeffelen. De zone vormt een uitbreiding van het gebied Geldersche Vallei - Beneden-Leeuwen en omvat ruwweg het gebied tussen de kernen Zaltbommel, Rosmalen, Vorstenbosch, de noordkant van Uden, Zeeland en Ravenstein en dus ook het gebied rondom Oss.

Het bedrijf is direct geruimd. In de 10 kilometerzone geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren en mest en een ophokplicht. Voor de rest van Brabant gelden de landelijke maatregelen (compartimentering, vervoersbeperkende maatregelen, verzamelverbod). De provincie heeft donderdagavond 3 april in Lith overleg met de betrokken gemeenten, de directie Zuid van het ministerie van LNV en met de ZLTO, over de genomen maatregelen. Intern is het kernteam geactiveerd dat dagelijks de stand van zaken doorneemt en acties coördineert. Inmiddels zijn de bijeenkomsten die de ZLTO belegt rondom de reconstructie afgelast. Hetzelfde geldt voor de voorlichtingsbijeenkomsten die waren gepland voor de Flora- en Faunawet en de overleggen voor de Revitalisering Landelijk Gebied. Ook de muskusrattenbestrijders, landmeters en handhavers van milieuwetten blijven uit de buurt van pluimveebedrijven.

De exacte begrenzing van de 10 kilometerzone en alle actuele informatie over wat wel en niet mag, is te vinden op de website van het ministerie van Landbouw (www.minlnv.nl/vogelpest). Het vervoersverbod geldt voor pluimvee, eieren en met name mest. Voor bedrijven die naast pluimvee ook andere dieren houden (bijvoorbeeld runderen, varkens, schapen, geiten en paarden), geldt het vervoersverbod ook voor deze andere dieren en hun mest. Ook het gebruik van alle mest is op de bewuste bedrijven in kwestie verboden omdat mest een bijzonder belangrijke besmettingsbron is. Daarom ook moet alle pluimvee, inclusief de zogeheten hobbydieren van particulieren, op stal of in het hok worden gehouden.
De maatregelen hebben ook betrekking op vervoermiddelen, containers en strooisel. Verdere instructies zijn te vinden op de genoemde website en op teletekst pagina 460 en verder. Voor specifieke vragen heeft het ministerie van Landbouw een informatienummer ingesteld: 0800 2233322.