Provincie Noord-Brabant


Persbericht

Onderhandelingen bestuursakkoord

AKKOORD OVER RUIMTELIJK BELEID, WONINGBOUW, REVITALISERING LANDELIJK GEBIED EN BEDRIJVENTERREIN MOERDIJKSE HOEK

De onderhandelingen over het bestuursakkoord voor de bestuursperiode 2003-2007 verlopen voorspoedig. De onderhandelaars van CDA, PvdA en VVD zijn het eens geworden over het beleid ten aanzien van de ruimtelijke ordening, de revitalisering van het landelijk gebied en het bedrijventerrein Moerdijkse Hoek.

Voor de ruimtelijke ordening geldt dat de ruimtelijke hoofdstructuur van het streekplan het uitgangspunt blijft voor het beleid. Dat wordt uitgewerkt in de uitwerkingsplannen voor de stedelijke en landelijke regio's . Voor de landelijke regio's geldt dat zij bouwen om ten minste de eigen natuurlijke bevolkingsgroei op te vangen. De gemeenten worden uitgenodigd om voor ouderen en starters op de woningmarkt maatwerk te leveren door een volkshuisvestingsplan op te stellen.De provincie zal bij goed uitgewerkte plannen positief inspelen op de initiatieven van de gemeenten. Het bouwen in de bestaande kom of het herinrichten van een bestaand deel van de bebouwde kom heeft prioriteit. Als de noodzaak aangetoond wordt, kan dat gecombineerd worden met uitbreidingen omwille van het financiële draagvlak. Uitbreidingen van dorpen zijn pas aan de orde als er geen reële mogelijkheden zijn voor de bouw van huizen binnen de bestaande kernen.

Bij de revitalisering van het landelijk gebied blijven de nota "Reconstructie aan Zet" (Zandgronden) en de nota "Hand aan de Ploeg" (West-Brabant) het uitgangspunt van beleid, uitvoering, het toetsen van reconstructieplannen en het beschikbaar stellen van middelen. Daarbij wordt actief gezocht naar financiële bijdragen van derden. Het is van groot belang dat de landbouwsector zicht krijgt op de toekomstperspectieven van agrarische ondernemingen, in het bijzonder in de gebieden met een kwetsbare natuur. Daarvoor zijn al onderzoeken gestart. Door het flexibel toepassen van het invullen van de extensiveringsgebieden zal voor individuele kansrijke ondernemingen maatwerk geleverd worden als verplaatsing niet tot de opties behoort.

De onderhandelaars van het CDA, de PvdA en de VVD hechten aan het realiseren van het bedrijventerrein Moerdijkse Hoek. Het nut en de noodzaak van het terrein zijn aangetoond. De procedure voor de herziening van het streekplan wordt afgerond, op basis van onder meer de uitkomsten van de Milieu-Effect-Studie (MER). De uiteindelijke oppervlakte van het toekomstig bedrijventerrein zal afhangen van de uitkomsten van deze studie. Indien daartoe op basis van de MER aanleiding is zullen mogelijke alternatieven in kaart gebracht worden.
Verdere voorwaarden voor de realisatie van het terrein zijn een duidelijke bovenregionale functie voor uitsluitend bedrijven uit de hindercategorie 4 en 5, een duurzame inrichting, intensief ruimtegebruik, compenserende milieumaatregelen, bereikbaarheid en synergie door bijvoorbeeld de afvalwarmte van de ene onderneming te benutten voor bedrijfsprocessen van een nabijgelegen bedrijf. Verder zijn er flankerende maatregelen die onderzocht zullen worden. Daarbij valt o.a. te denken aan volledige compensatie van de schade aan natuur en landschap in West-Brabant en een impuls voor de leefbaarheid van de gemeente Moerdijk, inclusief de bouw van extra woningen.




Provincie Noord-Brabant