Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 4 APRIL 2003

Regeringen werken beter samen rond milieu- en gezondheidsbeleid

Op voorstel van Mieke VOGELS, Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid en Vera DUA, Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw heeft de Vlaamse regering een voorontwerp van decreet principieel goedgekeurd, dat het samenwerken rond milieu en gezondheid tussen alle regeringen in ons land garandeert. Dit verloopt via een samenwerkingsakkoord.

Het samenwerkingsakkoord is er op gericht om een gecoördineerd milieu- en gezondheidsbeleid te voeren en het eerste Nationaal Actieplan Milieu-Gezondheid (NEHAP) uit te voeren.

Wegens de talrijke bronnen en mogelijke invloeden van milieuverontreiniging op de gezondheid en het groot aantal betrokken partners, vereist het milieu- en gezondheidsbeleid een gestructureerd overleg. Bovendien heeft ons land zich internationaal verbonden een dergelijke NEHAP op te stellen.

Dit overleg mag echter geen afbreuk doen aan de respectieve autonomie van de federale overheid, de gewesten en de gemeenschappen. Vandaar een officieel samenwerkingsakkoord.

Het overleg en de uitvoering van dit beleid zal gebeuren via twee lichamen:

1. De (gemengde) Interministeriële Conferentie Leefmilieu die tot de Gezondheid is verruimd. (Kosten gedragen door de federale overheidsdienst Volksgezondheid)
2. De Cel Leefmilieu-Gezondheid (kosten gedragen door alle overheden, volgens verdeelsleutel. Federale overheid betaalt 30 procent, Vlaamse overheid betaalt 39 procent.)

Het samenwerkingsakkoord treedt wellicht begin 2004 in werking.

persinfo : Sylvie Fabré, woordvoerster van minister Vogels - tel. 02 553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be persinfo : Ann Bats, woordvoerster van minister Dua - tel. 02 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be