Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 4 APRIL 2003

Brugprojecten tussen economie en onderwijs

Op voorstel van de Vlaamse minister van Economie, Jaak GABRIELS, en de Vlaamse minister van Onderwijs, Marleen VANDERPOORTEN, keurde de Vlaamse regering - na advies van de Raad van State - definitief een besluit goed tot ondersteuning van brugprojecten tussen economie en onderwijs.

Doelstelling

Beide ministers hebben een gezamenlijk voorstel uitgewerkt om de ondernemingszin bij de schoolgaande jeugd te stimuleren. Met dit besluit voorziet de Vlaamse regering 2,5 miljoen euro voor de ondersteuning van samenwerkingsprojecten tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. Het doel van de zogenaamde brugprojecten is de zin voor het ondernemerschap bij de leerlingen en studenten, van lagere school tot universiteit, te bevorderen. Deze maatregel kadert in de krachtlijn 'Ondernemerschap bevorderen' van het Actieplan Ondernemen.

Studies

Studies hebben uitgewezen dat in België slechts 7 % van de jongeren bij het verlaten van de school eraan denkt om binnen de drie jaar een eigen zaak op te starten. In de VS ligt dat percentage bijna driemaal zo hoog, namelijk op 19%. Voor de overheid is een belangrijke taak weggelegd om de ondernemersattitude bij jongeren aan te wakkeren, en liefst vanaf een zo jong mogelijke leeftijd.

Overheidsbeleid en onderwijs worden door de Vlamingen aangehaald als twee belangrijke hinderpalen om een eigen onderneming te starten. De kennisexplosie en de versnelling van de technologische ontwikkelingen hebben de kloof tussen de onderwijs- en de bedrijfswereld dieper gemaakt. Hierdoor zijn zowel de onderwijs- als de bedrijfswereld vragende partij naar meer structurele samenwerking.

Samenwerking

De ministers Gabriëls en Vanderpoorten willen hieraan tegemoetkomen door projecten te steunen die een brug slaan tussen onderwijs en bedrijfsleven. Vanuit de begroting Economie wordt 2,5 miljoen euro ter beschikking gesteld voor initiatieven die, via samenwerkingsverbanden tussen het onderwijs en de bedrijfswereld, als doel hebben het ondernemerschap bij leerlingen en studenten te stimuleren. Een minimumeis voor zulke
samenwerkingsverbanden is dat ten minste één erkende Vlaamse onderwijsinstelling en ten minste één relevante partner uit het bedrijfsleven partij zijn. De projecten moeten gericht zijn op het verbeteren van houdings- aspecten of het moet gaan om sensibiliseringsprojecten die de zin voor het ondernemerschap aanwakkeren bij leerlingen en studenten. De projecten moeten zowel voor het onderwijs als voor het bedrijfsleven een meerwaarde bieden.

Selectie via wedstrijdformule

Voor de selectie van de projecten wordt gewerkt met een wedstrijdformule. Deze verloopt via een oproepprocedure, waarbij door samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijfswereld, projecten kunnen worden ingediend op basis van een daarvoor ontworpen standaardaanvraag- formulier. De tender reikt een objectief toetsingskader aan, waarmee projecten niet alleen individueel, maar ook ten opzichte van mekaar kunnen beoordeeld worden. Deze beoordeling gebeurt door een adviescommissie die is samengesteld uit ambtenaren van de administraties Economie en Onderwijs. Zij rangschikken de projecten in de mate dat zij tegemoetkomen aan de vooropgestelde doelstellingen. De uitbetaling van de projecten gebeurt in volgorde van de rangschikking die zij hebben gekregen, en dit tot uitputting van de budgettaire middelen. De subsidie per project bedraagt hoogstens 50% van de aanvaardbare projectkosten met een maximum van 250.000 euro.

Infosessie op 25 april

Het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap organiseert voor geïnteresseerden en potentiële kandidaten een infosessie over het nieuwe initiatief op vrijdag 25 april om 10u00 in zaal 5 van het Markiesgebouw, Markiesstraat 1 te 1000 Brussel.

persinfo : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. 02 553 99 11 e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be persinfo : Mark Vanleeuw, woordvoerder van minister Gabriels - tel. 02 553 12 00
e-mail: persdienst.gabriels@vlaanderen.be