Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 4 APRIL 2003

Hogere verplichting voor recyclage verpakkingsafval

Ten minste 70 procent van het verpakkingsafval dat in ons land op de markt komt, moet gerecycleerd worden. Dat heeft de Vlaamse regering, op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera DUA, principieel beslist. Het doel van deze maatregel is het effectief stimuleren van het voorkomen van verpakkingsafval. Het voorontwerp van decreet dat het samenwerkingsakkoord van 30 mei 1996 herziet, wordt opnieuw voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Het percentage nuttige toepassing (recyclage en verbranden met energierecuperatie) van alle verpakkings- afval stijgt van 80 naar 90 %. Daarnaast moeten de bedrijven en erkende organismen van elk verpakkings- materiaal minstens 30 % (laten) recycleren in plaats van de huidige 15 %.

Deze hoge percentages zullen de kosten van de recyclage en nuttige toepassing van het verpakkingsafval nagenoeg volledig verschuiven van de gemeenten en intercommunales naar de bedrijven die verpakkingen op de markt brengen. Hierdoor zal er ook effectief aan preventie van verpakkingsafval gedaan worden. Daarnaast zullen de bedrijven en vooral de erkende organismen actief moeten zoeken naar nieuwe recyclagemethodes om het rendement van de recyclage te verhogen.

Uit voorafgaand studiewerk door de Interregionale Verpakkingscommissie blijkt dat deze verhoogde percentages tegen geen onredelijk hoge kostprijs voor de industrie kunnen gerealiseerd worden.

De maatregel wordt gelijktijdig in Vlaanderen, Brussel en Wallonië doorgevoerd. De Europese Commissie heeft een positief advies uitgebracht over dit voorstel.

persinfo : Ann Bats, woordvoerster van minister Dua - tel. 02 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be