Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 4 APRIL 2003

Akkoord met sociale partners over werkgelegenheid voor allochtone werkzoekenden

Op voorstel van Renaat LANDUYT, Vlaams minister van Werkgelegenheid en Toerisme, keurde de Vlaamse regering - onder voorbehoud van technisch nazicht - een reeks steunmaatregelen voor de sociale partners goed om de "evenredige arbeidsdeelname en diversiteit 2010" te bevorderen. Op 3 december 2002 ondertekende de Vlaamse regering met de sociale partners een akkoord om de arbeidsmarktkansen van allochtone werknemers te verbeteren. De goedgekeurde steunmaatregelen voeren dit akkoord verder uit.

Het betreft een vijftal projecten waarvoor een bedrag van ruim 1,7 miljoen euro is vrijmaakt.

Zo krijgen de drie werknemersorganisaties, ABVV, ACV en ACLVB, twaalf diversiteitsconsulenten voor de sensibili- sering en de evenredige participatie van allochtonen en andere kansgroepen aan de arbeidsmarkt. Voor de drie werknemersorganisaties wordt er meer dan 550.000 euro vrijgemaakt.

UNIZO krijgt middelen om een "KMO-Servicepunt Diversiteit" uit te bouwen dat zelfstandigen en kleine KMO's zal sensibiliseren en ondersteunen bij de uitbouw van hun diversiteitsplannen. Het Servicepunt zal ook het ondernemersschap onder allochtonen stimuleren. Hiervoor wordt 260.000 euro vrijgemaakt.

Het vijfde project is van het VEV en de Kamers van Koophandel. Een tiental jobconsulenten zullen aangesteld worden voor de bevordering van de aanwerving van kansgroepen. Jaarlijks moeten zij 6.000 vacatures voorbehouden voor de zogenaamde kansgroepen (ouderen, personen met een handicap, allochtonen). Hiervoor wordt ruim 900.000 euro vrijgemaakt.

Met deze vijf projecten wil de minister werk maken van meer arbeidsmarktkansen voor kansengroepen.

persinfo : Myriam Rebahi, woordvoerster van minister Landuyt - tel. 02 553 25 11
e-mail: persdienst.landuyt@vlaanderen.be