Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 4 APRIL 2003

Voorontwerp van decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging goedgekeurd

Op voorstel van Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Paul VAN GREMBERGEN keurde de Vlaamse regering principieel een voorontwerp van decreet goed dat de actuele regelgeving op de begraafplaatsen en de lijkbezorging (wet van 20 september 1971) wil vereen- voudigen.

De bevoegdheid daartoe werd ingevolge de Lambermont- akkoorden naar de deelstaten overgeheveld met ingang van 1 januari 2002.


Het decreet wil een aantal omslachtige en achterhaalde procedures aanpassen en de administratieve rompslomp voor de nabestaanden beperken. Het kiest ook voor een aantal inhoudelijke elementen van vernieuwing die vaak onnodig leed kunnen helpen vermijden.

De voornaamste elementen van vernieuwing houden verband met de concessieverlening, de communicatie door gemeenten van de verwijdering van graven, de schrapping van het verplicht gebruik van een doodskist bij begraving, een uitbreiding van de inhoud van de laatste wilsbeschikking, de mogelijkheid om bovengrondse begraving toe te staan, de versoepeling van de procedure bij het meenemen van de as na crematie en de begraving of crematie van levenloos geboren kinderen.

De tekst van het voorontwerp van decreet zal door de Vlaamse regering worden voorgelegd aan de MINA-Raad en de Hoge Raad voor Binnenlands Bestuur, met een vraag om advies.

persinfo : Koen Jongbloet, woordvoerder van minister Van Grembergen - tel 02 553 23 11 e-mail: persdienst.vangrembergen@vlaanderen.be