Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN VRIJDAG 4 APRIL

2003 IN KORT BESTEK

Vlaamse regering in kort bestek - 4 april 2003

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL :

De Vlaamse regering gelast elke Vlaamse minister voor wat zijn of haar bevoegdheid betreft, met het ontwikkelen en uitwerken van projecten tot vereenvoudiging van de regelgeving en vermindering van de regellasten voor de opmaak van het Actieplan Reguleringsmanagement 2003-2004. De belangrijkste doelstellingen van het regulerings- managment zijn het verminderen van 25 % van de regellast en een kwaliteitsverbetering tegen het einde van de legislatuur en de vermindering van de administratieve lasten. In dit nieuwe actieplan zal een onderscheid worden gemaakt tussen een 20 tot 25-tal vereenvoudigings- projecten van grote omvang en de overige projecten met een kleinere omvang. Het is de bedoeling dat vooral voor de grote projecten gebruik wordt gemaakt van de nieuwe methodes, inzichten en beleidsinitiatieven die door de Kenniscel Wetsmatiging verder worden ontwikkeld.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering beslist om vanaf 1 april 2003 een functiewijziging toe te kennen aan Erik Van Lerberghe, secretaris-generaal bij het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Hij wordt belast met de uitvoering van een studie naar de duurzame effecten van het project "Culturele Hoofdstad van Europa".

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT :

De Vlaamse regering gaat akkoord met de onderzoeks- prioriteiten en geeft haar goedkeuring aan de uitvoeringsmodaliteiten van de VIONA (Vlaams Inter- universitair Onderzoeksnetwerk Arbeidsmarktrapportering) onderzoeksoproep 2003. De ingediende voorstellen zullen door wetenschappers en beleidsmensen worden geëvalueerd en nadien aan de Vlaamse regering worden voorgelegd.


* * *

Na advies van de Vlaamse Raad voor Toerisme en de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief de toekenningsvoorwaarden aan te passen voor subsidies die worden verleend voor de ontwikkeling van toeristisch- recreatieve projecten. Zo wordt subsidiëring van de gemeenten voor dergelijke projecten voortaan mogelijk zonder verplichte cofinanciering uit de Europese programma's. Deze actualisering van het bestaande KB van 14/02/1967 dringt zich op omdat de Europese steunprogramma's zo goed als uitgeput raken.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief om - in het kader van de DAC- regularisatie - de animatiewerking in de erkende rust- huizen te subsidiëren. Ze wijzigt meteen ook definitief het besluit van 17 juli 1985 waarin de normen vastgelegd worden waaraan een serviceflatgebouw, woningcomplex met dienstverlening of rusthuis moet voldoen om in aanmerking te komen voor erkenning.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

De Vlaamse regering keurt, na advies van de VLOR en na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties, een tweede maal principieel het voorontwerp van decreet goed dat het onderwijslandschap basisonderwijs hertekent. Door de creatie van scholengemeenschappen naar analogie met het secundair onderwijs streeft het een schaalvergroting op bestuurlijk vlak na. Het aansluiten bij een scholengemeenschap wordt aangemoedigd door een incentive. Voor alle basisscholen wordt er in zorgcoör- dinatie en ICT-coördinatie voorzien. Eveneens wordt de administratieve omkadering van de scholen via administratieve kernen ondersteund. Hiertoe wordt een nieuw personeelskader gecreëerd. Het voorontwerp van decreet wordt nu voor advies aan de Raad van State voorgelegd. Aansluitend hierbij keurt de Vlaamse regering ook, na onderhandelingen, opnieuw een omzend- brief goed. Deze moet de scholen tijdig inlichten over de voorziene wijzigingen, zodat ze de organisatie van het volgende schooljaar efficiënt kunnen starten.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

De Vlaamse regering keurt, na advies van de MiNa-raad en de SERV, opnieuw principiëel een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet van 15 juni 1994 betreffende de milieubeleidsovereenkomsten (MBO). Dit besluit stipuleert de procedure inzake toetreding tot een MBO, duidt de media aan waarin een samenvatting van de MBO moet worden gepubliceerd en bepaalt de vorm en de voorwaarden voor het jaarlijks verslag aan het Vlaams Parlement over de uitvoering van de MBO. Het uitvoeringsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Op 31 januari 2003 keurde de Vlaamse regering, onder voorbehoud van technisch nazicht, principieel het voorontwerp van decreet goed betreffende het integraal waterbeleid. Dit voorontwerp van decreet moet de basis vormen van een daadwerkelijke trendbreuk in de aanpak van de waterproblematiek in Vlaanderen en leiden tot een duurzaam waterbeleid. Het voorziet dat er 'ruimte voor water' wordt gecreëerd met directe oplossingen voor door waterlast getroffen burgers. Ook een betere waterkwaliteit en een vrijwaring van de watervoorraden worden beoogd. Het technisch nazicht gaf aanleiding tot wijzigingen waarmee de Vlaamse regering op 7 februari 2003 instemde. Het aangepaste voorontwerp van decreet werd toen ook voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Gezien dat advies tot op heden uitbleef wordt het nu opnieuw voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel het besluit goed betreffende de toepassing van de extra heffing in de sector melk en zuivelproducten. Dit besluit vervangt het koninklijk besluit dat moest gewijzigd worden omwille van de overdracht naar de gewesten van de bevoegdheden van de toepassingsvoorwaarden voor de extra heffing. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt haar vertegenwoordiging goed in het Belgisch Interventie- en Restitutiebureau (BIRB). In het kader van het Europees landbouwbeleid is een van de opdrachten van het BIRB de uitvoering en de uitbetaling van de interventie- en restitutiesteun en de controle op die uitgaven. Johnny Demaiter en Bert Matthijs, als effectief lid, en Herman Hooyberghs en Johan Heyman, als plaatsvervangend lid, en Joris Vaerewyck als Vlaamse regeringscommissaris, zullen de Vlaamse regering vertegenwoordigen.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering keurt principieel het voorontwerp van wijzigingsdecreet goed van sommige bepalingen van de decreten van 1995 en sommige andere bepalingen betreffende de radio-omroep en de televisie. De Europese richtlijnen met betrekking tot elektronische communicatienetwerken en -diensten worden hierdoor omgezet in Vlaamse regelgeving. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV en de Vlaamse Mediaraad.


* * *

De Vlaamse regering geeft haar principiële goedkeuring aan het besluit tot regeling van de modaliteiten tot vrijstelling van de onroerende voorheffing (OV). Dit besluit regelt de uitvoering van de onroerende voorheffing-bepalingen van het begeleidingsdecreet van 20 december 2002. In het besluit werden twee vrijstellingen van de OV voorzien: een volledige vrijstelling gedurende drie jaar wanneer een kleinhandelspand wordt omgevormd tot een woning, en een gedeeltelijke vrijstelling gedurende vijf jaar van het verhoogd gedeelte van het kadastraal inkomen na renovatie van een verwaarloosd, ongeschikt of onbewoonbaar pand. Het besluit wordt nog voor advies aan de Raad van State voorgelegd.


* * *

Met het oog op het voorbereiden van een vernietigings- procedure bij het Arbitragehof beslist de Vlaamse regering de heer Paul Van Orshoven aan te stellen als raadsman. Het beroep bij het Arbitragehof heeft tot doel de wet van 3 februari 2003, houdende diverse wijzigingen aan de wetgeving betreffende de pensioenen van de openbare sector, te vernietigen. Deze wet is discriminerend ten aanzien van Vlaanderen omdat de federale overheid de pensioenverplichtingen van de VRT niet overneemt.


* * *

De Vlaamse regering verleent haar goedkeuring om de onderhandelingen te starten voor de verlenging met vijf jaar (tot 31 december 2008) van de kassiersmandaten van Dexia bank voor het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en van KBC bank voor de Vlaamse openbare instellingen. De onderhandelingen zullen geen fundamentele wijzigingen aanbrengen aan de huidige contractvoorwaarden.


* * *

De Vlaamse regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet (programmadecreet) tot aanpassing van de begroting 2003. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de SERV, de MiNa-raad, de VLOR en de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering kent een subsidie van 249.000 euro toe aan de vzw Culturele Biografie Vlaanderen voor de organisatie van het Erfgoedweekend, dat op 26 en 27 april 2003 voor de derde keer zal georganiseerd worden.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt het besluit van 28 februari 1996 inzake de benoeming van de voorzitters en plaatsvervangende voorzitters van de raad van beroep voor sommige Vlaamse openbare instellingen. Met deze wijziging wordt de heer Stefan Gilliams aangeduid als voorzitter van de eerste kamer van de raad van beroep, ter vervanging van de heer Jules Beuls die helaas is overleden.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering drie uitvoeringsbesluiten definitief goed bij het decreet Landschapszorg. Een eerste besluit handelt over de instelling van een premiestelsel voor beschermde landschappen (onderhouds- en landschapspremie). Het legt onder meer de uitvoeringsmodaliteiten vast voor de opmaak van landschapsbeheerplannen. Een tweede besluit breidt de taken van de beheerscommissies voor beschermde landschappen uit. Naast de begeleiding of advisering van de verwezenlijking van de beheersdoelstellingen en van de opmaak van het beheerplan, kunnen zij ook een inbreng hebben bij de uitvoering van het beheerplan en het beheer in het algemeen in het beschermd landschap. Een derde besluit vult de algemene beschermingsvoorschriften voor beschermde landschappen aan.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een wijziging goed van het Vlaams Personeelsstatuut (VPS). Meer specifiek gaat het om de regeling van reis- en
maaltijdvergoedingen. Tevens worden twee omzendbrieven goedgekeurd die betrekking hebben op de vergoedingen voor binnen- en buitenlandse reizen. Over het besluit en de omzendbrieven zal met de representatieve vakorganisaties worden onderhandeld. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

In het kader van de economische expansiewetgeving kent de Vlaamse regering een subsidie toe aan de nv KANEKA BELGIUM in Westerlo-Oevel en aan de nv ATOFINA ANTWERPEN.


* * *

De Vlaamse regering keurt het besluit goed omtrent de voortgezette vorming, zoals bepaald in het decreet van 23 januari 1991 inzake de vorming en de begeleiding van de zelfstandigen en de kleine en middelgrote ondernemingen. Het besluit omschrijft het doel van de voortgezette vorming, bepaalt de erkenning en organisatie van de vervolmaking, bijscholing en taalcursussen en kent het Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen (VIZO) de rol van kwaliteitsbewaking toe.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met de tekst van het Verdrag betreffende de toetreding van Tsjechië, Estland, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Malta, Polen, Slovenië en Slowakije tot de Europese Unie. Het toetredingsverdrag moet door de huidige en de toekomstige lidstaten van de Europese Unie worden geratificeerd en in werking treden op 1 mei 2004.

Op voorstel van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT :

De Vlaamse regering stemt in met de beslissing van de raad van bestuur van de nv Zeekanaal en Watergebonden Grondbeheer Vlaanderen tot het aankopen van aandelen van de nv Site Kanaal te Kruibeke en vervolgens over te gaan tot een geruisloze fusie.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met het operationeel maken van Vessel Tracking Services (VTS)-Vlaamse Kust om een veilige en vlotte scheepvaart voor de Vlaamse kust te verzekeren. Concreet betekent dit dat het radardekkings- gebied van de kustzone wordt uitgebreid dankzij de ingebruikname van de radartoren Oostdijckbank. In het kader van deze uitbreiding beslist de Vlaamse regering tevens zeven VTS-operatoren/verkeersleiders en een VTS- regio-operator/regioverkeersleider aan te werven.


* * *

Na advies van de SERV en de MiNA-raad keurt de Vlaamse regering opnieuw principieel het voorontwerp van decreet goed tot vermindering van de CO2-uitstoot in Vlaanderen door het bevorderen van het rationeel energiegebruik, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en de flexibiliteitsmechanismen uit het Protocol van Kyoto. Het voorontwerp biedt onder meer een decretale basis voor toekomstige subsidieprogramma's van de Vlaamse regering, voor het sluiten van energiebeleidsovereenkomsten en het opleggen van verplichtingen inzake rationeel energie- beheer aan ondernemingen, niet-commerciële instellingen en publiekrechtelijke personen, en het opleggen van verplichtingen inzake rationeel energiegebruik aan brandstofleveranciers. Dit voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de SERV, de MiNA-raad, de VREG en de Raad van State wijzigt de Vlaamse regering definitief het besluit van 28 september 2001 inzake de bevordering van elektriciteitsopwekking uit hernieuwbare energiebronnen. De wijziging houdt een beperking in van de kosteloze distributie van groene stroom.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met het ontwerp-KB dat de definitieve ontbinding van het Wegenfonds regelt. Het betreft correcties in de bedragen die de verschillende gewesten aan het Wegenfonds hebben betaald als recuperatie van de prefinanciering. Met deze wijziging wordt de verdeling van de resterende goederen (het geld) en de definitieve ontbinding van het Wegenfonds een feit. Vlaanderen krijgt ruim 3,5 miljoen euro.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met het ontwerp-KB tot wijziging van het koninklijk besluit van 23 september 1958 betreffende de reglementering van het fabriceren, opslaan, onder zich houden, verkopen, vervoeren en gebruiken van springstoffen. Het voorliggend ontwerp-KB zet de Europese regelgeving (richtlijnen 2001/6/EG en 2001/7/EG) om in Belgische wetgeving. Het betreft de onderlinge aanpassing van de wetgeving van de lidstaten inzake het vervoer van gevaarlijke goederen per spoor en over de weg.


* * *

De Vlaamse regering neemt kennis van de rapportering over de wateroverlast december 2002 - januari 2003 en hecht haar goedkeuring aan de overdracht van ruim 230.000 euro om de basispermanentie van het crisis- en informatiecentrum van het Rivier Informatie Systeem (RIS) in Evergem uit te bouwen. Hierdoor kunnen er acht bijkomende personeelsleden worden aangeworven voor de uitbouw van een permanentiedienst.


-----
einde

-----