Gemeente Baarn

Project Nieuwe Oosterhei

04-04-2003

In de Nieuwe Oosterhei is een aantal gebieden/terreinen in beeld voor herontwikkeling, herstructurering of renovatie. Voor een deel vloeit één en ander voort uit de toekomstvisie Panorama 2015 Baarn/ISV. Binnen de Nieuwe Oosterhei kunnen op dit moment drie min of meer concrete projecten worden onderscheiden:
a. Project Oosterkwartier, herontwikkeling wonen, supermarkt, renovatie speeltuin;
b. Renovatie en herstructurering Vogelbuurt;
c. Nieuwbouw verzorgingshuis.

Bij deze gebiedsontwikkelingen zijn de private partners Holland Huis (project a) en woningbouwvereniging Eemland (project b,c) betrokken. Bij het college is de behoefte ontstaan om deze projecten in een bredere context, op het geheel van de Nieuwe Oosterhei, af te wegen en in relatie tot elkaar te plaatsen. Tevens doet zich de vraag voor of in de Nieuwe Oosterhei ook andere plekken en zaken nadere bestudering en aandacht moeten krijgen. Dit alles levert een interessante uitdaging op en kan bijdragen aan het verwezenlijken van de doelstellingen van de toekomstvisie Panorama 2015 Baarn/ISV.

Doel
Het doel van het project Nieuwe Oosterhei is om te komen tot een integrale visie die leidt tot de eventuele herontwikkeling van de concrete projectgebieden in het bijzonder en tot een verbetering van de leefbaarheid van de Nieuwe Oosterhei in het algemeen. Een en ander binnen de doelstellingen van de toekomstvisie Panorama 2015 Baarn/ISV en in samenspraak met de betrokken bewoners, ontwikkelende partijen en andere belanghebbenden.

Als eerste stap zal eerst een ruimtelijke/stedenbouwkundige analyse van het projectgebied worden verricht, resulterend in een met de betrokkenen interactief te bespreken basisplan en het opstellen van een communicatieplan. Het betrekken van de betrokkenen bij de ontwikkeling van het project Oosterhei vormt een belangrijk onderdeel van dit project.
Op basis van dit basisplan, het uiteindelijke eindplan (stedenbouwkundig ontwerp) en het opstellen van een communicatieplan zullen op termijn deelprojecten worden gepland en doorlopen op basis van afzonderlijke projectvoorstellen.

Projectorganisatie
In de raadsvergadering van 17 februari jongstleden is het projectvoorstel Nieuwe Oosterhei aangenomen. Naar aanleiding van dit projectvoorstel is een projectorganisatie ingesteld. Aan het hoofd hiervan staat de projectgroep, bestaande uit wethouders Lieberwerth en Snyders, woningbouwvereniging Eemland, Adviesgroep Holland Huis, het hoofd van de afdeling Ontwikkeling en de coördinator ISV. Het project zal worden geleid door een externe teamleider. Daarnaast bestaan er twee werkteams ten behoeve van enerzijds de inhoudelijke voorbereiding en uitwerking en anderszijds de communicatie en procedures. In het team inzake de inhoudelijke voorbereiding en uitwerking is ook een nadrukkelijke rol weggelegd voor de betrokkenen in de Nieuwe Oosterhei, zoals de winkeliers, de bewoners en de speeltuinvereniging.