Novib

Een nieuw begin, een jaar later

Laatste voorstelling van jongerendocumentaire

20 maart 2003

Filmtheater Lux, Nijmegen
4 april 2003 om 13.00 uur

Precies een jaar geleden ging de documentaire collage 'Een Nieuw Begin' in première in filmtheater Lux in Nijmegen. De film over de positie van jonge Afghaanse vluchtelingen in Nederland werd in het hele land vertoond. Gelderse scholieren zijn uitgenodigd voor de allerlaatste vertoning van de film op 4 april 2003, met een inleiding van Jos van Mierlo, Afghanistan deskundige van Novib.

In de documentaire worden drie jonge Afghaanse vluchtelingen (Hariwa, Olfat en Nurjan) in Nederland geportretteerd, afgewisseld met beelden uit Afghanistan. De jongeren vertellen over hun dromen, ambities en twijfels. Samen met jonge Nederlanders lukt het hen te bouwen aan een nieuwe toekomst. Ook al is het onzeker waar die zich zal afspelen. Deze documentaire collage kruipt in de belevingswereld van drie jongeren die leven in twee culturen, soms met verrassende resultaten.

De hoofdpersonen uit de documentaire gaan na afloop van de film in gesprek met de zaal. Wat zijn de economische invalshoeken voor de vluchtelingenproblematiek? Kun je jonge vluchtelingen zien als partners in ontwikkelingssamenwerking? Kamerlid Farah Karimi van Groen Links sluit de discussie af met een nawoord.

Novib heeft deze documentaire laten maken in het kader van het project 'Over Gelderse Grenzen'. Dit project is erop gericht om het draagvlak voor de opvang van (Afghaanse) vluchtelingen in Nederland te vergroten en tegelijkertijd de opbouw van het land van herkomst te ondersteunen. Jongeren in Gelderland raken door de activiteiten van het project bekend met Afghaanse jongeren in Gelderland. Novib hoopt dat dit bijdraagt aan een meer bewustwording en betrokkenheid van jonge mensen bij de huidige situatie in Afghanistan.

Het programma van de middag zal er als volgt uitzien: 12.50 ontvangst in de zaal
13.00 voorwoord door Jos van Mierlo
13.15 vertoning van de documentaire
14.00 gesprek met de zaal
14.30 nawoord door Farah Karimi
14.40 afsluiting met een drankje

Wij willen u bij deze van harte uitnodigen de voorstelling bij te wonen.

Bron: Novib, 20 maart 2003
Auteur: Novib