KRO De Wandeling

Blinde Sabriye Tenberken bouwt school voor blinde kinderen

KRO DE WANDELING, VRIJDAG 4 APRIL

HILVERSUM, 20030331 -- "Het is niet mijn blindheid die mij beperkt, het is de manier waarop er in de maatschappij tegenaan wordt gekeken die het je moeilijk maakt." Sabriye Tenberken is sinds haar twaalfde blind en het lukte haar om die werkelijkheid te accepteren. Nu richt ze zich op de ontplooiing van de talenten van blinde kinderen in Tibet, het land dat haar al zo lang boeit.

Tijdens de twaalfde etappe van KRO De Wandeling gaat presentatrice Lucette Verboven in gesprek met de Duitse Sabriye Tenberken over haar blindheid, het dal waar ze doorheen moest om het te accepteren en haar werk voor de verwaarloosde kinderen in Tibet. "Je bent niet zielig als je blind bent, je hebt een ander leven dan mensen die kunnen zien. Wij hebben net zo goed veel mogelijkheden en talenten als ieder ander en die moet je zoveel mogelijk naar boven halen." De moeilijkste jaren voor Sabriye zijn de jaren dat ze blind wordt. "Iedereen ziet je als een buitenbeentje en dat betekende dat ik op mezelf was aangewezen om de blindheid te aanvaarden. Door de identificatie met blinden durf ik te zeggen: ik ben blind." Vanwege haar interesse voor Tibet komt ze in contact met blinde kinderen aldaar. "De mensen geloven dat blindheid een straf is van de goden." Ze bouwt een school, die inmiddels 29 leerlingen telt. "Er gaat een wereld voor ze open. Ze ontdekken dat er meer blinde kinderen zijn en dat ze een toekomst hebben."

KRO De Wandeling volgt tot eind mei het traject langs de Duitse grens naar Nijmegen. Onderweg ontmoet presentatrice Lucette Verboven mensen die hun hart volgen. Het seizoen wordt afgesloten met de grote KRO Wandeldag.

KRO De Wandeling, vrijdag 4 april 16.30 uur (HH. op zondag 6 april 09.30 uur)
Nederland 1

KRO De Wandeling.
Mensen die hun hart volgen.



KRO De Wandeling