VU ziekenhuis

4 april symposium De medische identiteit van de psychiater

Scheiding geestelijke- en algemene gezondheidszorg inefficiënt, gevaarlijk en duur

Amsterdam, 31 maart 2003
2003/013/IW

Nederlandse psychiaters zijn ernstig vervreemd van de algemene gezondheidszorg. Dat stelt psychiater Frits Huyse (AZ Groningen interne geneeskunde en VUmc Amsterdam psychiatrie). Hij organiseert op 4 april samen met de Sectie Consultatieve en Ziekenhuis Psychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie het symposium De medische identiteit van de psychiater.

In Nederland zijn complexe patiënten de dupe van deze scheiding tussen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en de algemene gezondheidszorg (AGZ). Terwijl bijvoorbeeld de Verenigde Staten een nieuw subspecialisme van de psychiatrie accepteren: psychiatrie voor lichamelijk zieken. In de Nederlandse psychiatrische opleiding komt werk in de (AGZ) nauwelijks terug, terwijl de GGZ somatisch gezien totaal is uitgekleed: Nederlandse psychiaters staan voor de opgave hun achterstand op het gebied van de zorg voor patiënten met lichamelijke en psychische ziekten in te lopen.

Complexe patiënten vormen een problematische groep binnen de zorg. Het gaat bijvoorbeeld om kwetsbare ouderen, maar ook om patiënten die naast hun lichamelijke ziekte bijvoorbeeld depressief zijn, om verslaafden en om patiënten met onbegrepen lichamelijke klachten. Die groep is nu al omvangrijk en zal in de toekomst alleen maar groter worden. Hun zorgvraag is per definitie complex omdat zij meerdere vormen van zorg tegelijk nodig hebben.

Veel van de zorgproblemen bij deze groep worden veroorzaakt door de heersende scheiding tussen de AGZ en de GGZ. Die scheiding werkt belemmerend bij het stellen van de juiste diagnose, bij het bepalen van een effectieve behandeling en bij het efficiënt aanbieden van zon behandeling. Een andere organisatie, waarin die scheiding wordt doorbroken, biedt uitzicht op integrale zorg. In het Academisch Ziekenhuis Groningen op de interne geneeskunde en in het VUmc op de neurologie wordt op dit moment een dergelijke nieuwe vorm van zorg ingevoerd: integrale geneeskunde voor complexe patiënten.

Wachtlijsten en zorgkosten staan centraal in de beleidsoverwegingen. De psychiatrie wordt teruggeheveld van de AWBZ naar het 2^e financieringscompartiment. Juist nu dient de Nederlandse psychiatrie zich te reorganiseren om een wezenlijke bijdrage aan de hier geschetste problemen in de AGZ te kunnen leveren.

Het symposium De Medische Identiteit van de Psychiater Dit symposium tijdens het Voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie op 4 april 2003 is een eerste stap in een serie activiteiten die er toe moet leiden dat de psychiatrie weer aansluiting met de algemene gezondheidszorg krijgt. Sprekers zijn professor Kostas Lyketsos, psychiater uit het Johns Hopkins Medical Center Baltmore (USA), professor Rijk Gans internist en professor Joris Slaets geriater, beiden verbonden aan het Academisch Ziekenhuis Groningen.