Gemeente Alkmaar


Ambassadeur van Japan opent kaasmarkt seizoen 2003

Alkmaar, 1 april 2004

Vrijdag 4 april 2003 ontvangt burgemeester mevrouw M. van Rossen, de heer H. Koike, ambassadeur van Japan in Nederland en diens echtgenote. De heer Koike zal om 10.00 uur met het luiden van de bel op de kaasmarkt, het kaasmarktseizoen 2003 openen.
De kaasmarkt vindt elke vrijdag plaats van 10.00 - 12.30 uur en duurt tot en met 5 september.

Voorafgaande aan de feitelijke opening van het kaasmarktseizoen ontvangt burgemeester M. van Rossen alle medewerkers van de kaasmarkt in de raadzaal. Die ontvangst begint om 09.00 uur. Na de burgemeester zal kaasvader Kees Koopman, zijn traditionele toespraak houden. Om 09.45 gaan de burgemeester en haar gasten gezamenlijk met de kaasdragers in optocht van het stadhuis naar de kaasmarkt. Nadat de ambassadeur en de overige genodigden uitvoerig kennis hebben kunnen nemen van het reilen en zeilen op de kaasmarkt, maken de burgemeester en haar gasten een rondwandeling door de stad waarbij een aantal markante punten worden bezocht. Na het bezoek aan Alkmaar, bezoeken de heer en mevrouw Koike op uitnodiging van de heer H.P. Hulst, directeur van CONO Kaasmakers, de kaasfabriek van CONO Kaasmakers in Middenbeemster.

Kaasmarkt Expres
Vorig jaar werd na vele jaren, een oude traditie (op onderdelen) in ere hersteld onder de naam Kaasmarkt Expres, met verwijzing naar de trein die vele jaren geleden onder die naam reizigers vervoerde van Amsterdam naar Alkmaar. De reizigers, waaronder velen die een bezoek aan de kaasmarkt op het programma hadden staan, werden tijdens de reis verwelkomd in de trein door kaasmeisjes. Vorig jaar werd die traditie met succes in ere hersteld. Een kaasmeisje en een kaasdrager reizen mee met de stoptrein van Amsterdam Centraal Station die even voor 10.00 uur in Alkmaar aankomt. Zij verwelkomen de reizigers in de trein, nodigen hen uit voor een bezoek aan de kaasmarkt en bieden daarbij kaas en een folder aan. Deze actie vindt plaats op de vrijdagen in april, op vrijdag 2 mei en alle vrijdagen in juli en augustus in samenwerking met de VVV, NS en CONO Kaasmakers.