OUTDARE INTERNET SERVICES BV

Staatssecretaris OC&W lanceert meta-zoekmachine kunstenaars

Op vrijdag 4 april doet staatssecretaris van OC&W, mr.drs. C.H.J. van Leeuwen, de officiële kick-off van de website www.kunstenaars.nu in het Gemeentemuseum van Den Haag.

Deze landelijke website, ontwikkeld door OUTDARE Internet Services b.v. te Rotterdam in opdracht van het Landelijk Overleg Documentatiecentra Beeldende Kunst (LODBK), biedt actuele informatie over Nederlandse beeldende kunstenaars. Het doel van de site is om een breed publiek eenvoudig en snel in contact te brengen met beeldende kunstenaars en om kunstenaars en beeldende kunst in Nederland te promoten.

Meta-zoekmachine
De website is een meta-zoekmachine. Dat wil zeggen dat kunstgeïnteresseerden met één zoekopdracht de afzonderlijke zoekmachines van elf Centra voor Beeldende Kunst (CBK) kunnen doorzoeken. Bij de start is informatie van ongeveer 4.000 kunstenaars beschikbaar. Dit zal het komende jaar verder oplopen door aansluiting van nog meer CBK's.

Aansluiting
CBK's, die nog niet over een documentatiebestand beschikken, kunnen dit geheel conform de specificaties van Kunstenaars.nu aanleggen met behulp van een webapplicatie van OUTDARE, genaamd OKAPI. OKAPI stelt CBK's in staat om de documentatie van bij hun aangesloten kunstenaars online te ontsluiten. Hierbij kunnen kunstenaars eventueel zelf hun informatie invoeren en wijzigen.

Het Landelijke Overleg Documentatiecentra Beeldende Kunst (LODBK) is een landelijk overleg van elf vooraanstaande Centra voor Beeldende Kunst. OUTDARE Internet Services b.v. is gevestigd in Rotterdam en realiseert internet-toepassingen voor educatieve, culturele en commerciële partijen. De focus ligt daarbij op de ontwikkeling van 'dynamische websites' (websites opgebouwd uit een database) en andere databasekoppelingen op maat. Kunstenaars.nu is mede mogelijk gemaakt door Stichting De Gijselaar Hintzenfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Relevante websites:
http://www.kunstenaars.nu
http://www.outdare.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Outdare, Bart van Maarseveen (bart.van.maarseveen@outdare.nl); of met het LODBK, Ton van der Linden (info@kunstenaars.nu), NBKS / Toon Kort (cbk.kort@planet.nl), de voorzitter van het LODBK.


03 apr 03 14:18