Gemeente Utrecht

Verplaatsing afvalcontainers in Veldhuizen

Het plan voor de verplaatsing van een aantal afvalcontainers in Veldhuizen is door het college van burgemeester en wethouders goedgekeurd. Deze beslissing is het gevolg van een uitspraak van de raadscommissie dat enkel in Veldhuizen (gezien de bijzondere omstandigheden in deze wijk) een aantal containers verplaatst moet worden.

Het plan voor de verplaatsing van de containers is het resultaat van intensief overleg tussen bewoners, de bewonerswerkgroep afvalcontainers en vertegenwoordigers van de gemeente Utrecht. De containers worden voor de zomer verplaatst.

Over diverse ondergrondse afvalcontainers in Veldhuizen kwamen sinds de oplevering van de wijk klachten binnen. Hoewel er maatregelen zijn genomen (extra schoonmaak, preventie overlast vliegen) hielden de klachten aan. Bij de bouw van Veldhuizen is pas laat tijdens het planproces besloten om ondergrondse afvalcontainers te plaatsen. Dit heeft geleid tot onduidelijkheid voor (toekomstige) bewoners over de locaties van de containers in relatie tot de woningen. Dit is overigens specifiek voor Veldhuizen en niet aan de orde in andere wijken van Leidsche Rijn.

In het verplaatsingsplan zijn 16 afvalcontainers opgenomen die voor verplaatsing in aanmerking komen. Er zijn nieuwe locaties gezocht die voldoen aan:


- de opgestelde gemeentelijke richtlijnen*
- de wettelijke bepalingen dat de maximale loopafstand in principe 75 meter is, maar in bijzondere gevallen kan oplopen tot 125 meter;

- het minimaliseren van overlast voor bewoners;
- het grootste draagvlak vanuit bewoners.
Bij alle 16 nieuwe locaties is zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de omwonenden. De bewonerswerkgroep afvalcontainers van de bewonersvereniging Veldhuizen heeft ingestemd met het plan.

Het inspraaktraject is afgerond. De commissie Stedelijke Ontwikkelingen zal het onderwerp op 16 april 2003 behandelen. Hierna kan het verplaatsingsplan uitgevoerd worden. De containers worden voor de zomer verplaatst. De kosten van de verplaatsing van de afvalcontainers worden geraamd op ¬ 218.000,-

De bewoners van Veldhuizen zijn via een Stadsplan geïnformeerd over het collegebesluit en de verdere procedure.


* De gemeentelijke richtlijnen en de overzichtstekening met de oude en nieuwe locaties liggen ter inzage bij het Wijkservicecentrum Vleuten-De Meern, Dorpstraat 9 in Vleuten en bij het Informatiecentrum Leidsche Rijn, Verlengde Vleutenseweg 32 in Utrecht.
Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sylvia Borgman, bestuurscommunicatie, telefoon 030-286 10 55.

Utrecht, 4 april 2003.