GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 4 april 2003 09:49 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Vakbondsrechten Wit-Rusland

( 4 april 2003)

Kamervraag
Vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Buitenlandse Zaken

1) Klopt de bewering van de FNV dat Nederland zich bij de bijeenkomst van de Europese GSP Commissie waarin gesproken wordt over het Algemeen Preferentieel Stelsel zich heeft uitgesproken tegen een onderzoek naar de schending van vakbondsrechten in Wit-Rusland (*)? Zoja, wat was de reden voor deze opstelling?

2) Is de regering van mening dat vakbondsrechten onderdeel vormen van de mensenrechten?

3) Is het juist dat de regering haar zorg heeft uitgesproken over de precedentwerking die een dergelijk onderzoek zou kunnen hebben op (toekomstige) relaties met belangrijke handelspartners zoals bijvoorbeeld Pakistan? Stelt u hiermee handelsbelangen feitelijk boven mensenrechten? Zo neen, hoe verhouden deze twee belangen zich volgens u tot elkaar?

4) Hoe wilt u ervoor zorgen dat de procedures binnen het APS systeem in dezen niet tot een dode letter verworden?

5) Bent u bereid om bij de volgende bijeenkomst van de GSP alsnog te pleiten voor een onderzoek naar de schending van vakbondsrechten in de Wit-Rusland? Zo neen, waarom niet?

6) Zou de regering niet veel meer van dergelijke instrumenten die de naleving van mensenrechten kunnen waarborgen gebruik moeten maken teneinde een eventueel gewapend ingrijpen ten behoeve van deze rechten in de toekomst te voorkomen?

(*) www.fnv.nl/mondiaalmagazine


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -