FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


Persbericht van : 03 / 04 / 2003

nitrofuranen in eipoeder

De Nationale Opsporingseenheid van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen heeft op 25 maart ll. een gecoördineerde actie uitgevoerd bij een belangrijke transformator van eieren in de provincie Luxemburg. Dit gebeurde nadat eerder in de verwerkingseenheid van het bedrijf een partij eipoeder, ingevoerd uit India, in beslag werd genomen wegens de aanwezigheid van metabolieten van nitrofuranen. Het gebruik van dit geneesmiddel in de voedselketen is in Europa niet toegelaten gezien zijn schadelijke eigenschappen. Residuen van nitrofuranen mogen dan hier ook niet aanwezig zijn in levensmiddelen.

Tijdens deze actie werd de aanwezigheid vastgesteld van een grote hoeveelheid eipoeder (ongeveer 250 ton) van dezelfde origine. Deze loten werden eveneens bemonsterd en alle na analyse, nu eveneens positief bevonden op nitrofuranen.

Het Voedselagentschap is onmiddellijk tot verdere actie overgegaan :


· Blokkering van het bedrijf waarbij al het aanwezig eipoeder met inbegrip van de getuigemonsters, in beslag worden genomen ter analyse.


· Tracering van de uitgeleverde producten, het onderzoek zal zich hierbij in de eerste plaats richten naar eipoeder afkomstig van partijen waarin de nitrofuranen reeds werden vastgesteld. Deze producten zullen worden teruggeroepen.

De Europese Commissie werd op de hoogte gebracht van dit voorval en van de getroffen maatregelen.