FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


Persbericht van : 03 / 04 / 2003

klassieke vogelpest: bijkomende maatregelen ter voorkoming van contacten met Nederland

De evolutie in verband met de besmettingen en verdenkingen van aviaire influenza in Nederland blijft verontrustend. Het totale aantal ernstige verdenkingen van vogelpest bedroeg gisteren 37. Er waren toen 161 bedrijven definitief besmet verklaard. Daarbij ging het in zeven gevallen om hobbydieren. Er zijn inmiddels 8,8 miljoen AI-gevoelige dieren gedood. Meer dan 500 bedrijven werden reeds opgeruimd.

Om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen werd het Nederlands grondgebied verdeeld in 5 compartimenten. Deze compartimentering betekent dat alle activiteiten die betrekking hebben tot de pluimveesector (bijvoorbeeld bewegingen van pluimvee, verplaatsingen van vrachtwagens voor voedertransport of ei-ophalingen enz.) enkel toegelaten zijn binnen het gebied. Vervoer van het ene naar het andere compartiment wordt beperkt. Wat België betreft is het belangrijk dat de ziekte niet opduikt in Noord-Brabant.

De verhoogde waakzaamheid blijft in ons land noodzakelijk terwijl de preventieve maatregelen voortdurend worden bijgestuurd in functie van de toestand in Nederland. Een belangrijk onderdeel van deze maatregelen vormt het vermijden van contacten door personen en voertuigen uit Nederland. In die zin worden de maatregelen morgen vrijdag 4 april verstrengt:


· De toegang tot een pluimveebedrijf of een plaats waar pluimvee wordt gehouden, is verboden voor elk voertuig dat in Nederland in de 4 dagen voordien in contact is geweest met pluimvee of op een plaats is geweest waar pluimvee of ander vee wordt gehouden. Het voertuig moet vooraleer het op Belgisch grondgebied komt, worden gereinigd en ontsmet.


· Elke vervoerder die een pluimveebedrijf bezoekt op Belgisch grondgebied is verplicht om in zijn voertuig een register bij te houden. De vervoerder dient voor de aankomst op een pluimveebedrijf in dit register te verklaren dat hijzelf en het voertuig geen contact gehad hebben zoals omschreven in het ministerieel besluit.

Het Voedselagentschap heeft in overeenstemming met de geldende maatregelen een procedure uitgewerkt die pluimveehandelaars toelaat onder strikte voorwaarden hun pluimvee aan te bieden in een door de burgemeester aangeduide verkoopplaats. Dit moet de particulier toelaten zich gemakkelijker opnieuw te bevoorraden van levend pluimvee.