Openbaar Ministerie

, 3 april 2003

Mensenhandelaren aangehouden

ZWOLLE - Op zaterdag 29 maart omstreeks 06.00 uur zijn in Amsterdam en Almere, door een gecombineerd rechercheteam, drie verdachten aangehouden op verdenking van mensenhandel, mensensmokkel en het deelnemen aan een criminele organisatie.
Het gecombineerde rechercheteam bestaat uit het GOC (Grensoverschrijdende Criminaliteit) team Arnhem van de Koninklijke Marechaussee, de Politieregio Noord- en Oost-Gelderland en de Unit Mensensmokkel van het Kernteam Noord en Oost Nederland. In samenwerking met de Duitse grenspolitie is op dezelfde dag in Frankfurt een vierde verdachte op heterdaad aangehouden, toen hij probeerde twee Nigerianen naar Nederland te smokkelen. De verdachten, een 29-jarige vrouw uit Almere, twee mannen van 34 en 36 jaar uit Amsterdam en een derde man waarvan de leeftijd en woonplaats nog onbekend zijn, maken vermoedelijk deel uit van een organisatie die zich internationaal bezighoudt met mensenhandel, mensensmokkel en het vervalsen van reis- en identiteitsdocumenten. Bij verschillende huiszoekingen van de verdachten in Nederland werden o.a. valse reis- en identiteitsdocumenten, vals geld, voodoo-pakketjes en tientallen mobiele telefoons aangetroffen. Daarnaast hielden zich in de woningen ook nog een aantal illegale vreemdelingen op, die in het bezit waren van genoemde valse papieren.
De gesmokkelde personen, hoofdzakelijk jonge meisjes, waren afkomstig uit Nigeria. Na hun aankomst in West-Europa werden zij door de organisatie die hen hierheen smokkelde, middels voodoo-praktijken onder druk gezet om een geldbedrag te betalen van 40.000 tot 60.000 Euro of Dollar. Dit geld werd in Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Duitsland door de meisjes in de prostitutie verdiend. Naast de aanhoudingen zijn er vier jonge meisjes, slachtoffers, aangetroffen in verschillende sexinrichtingen in Nederland. Het onderzoek wordt voortgezet, waarbij eventuele meerdere aanhoudingen, in Nederland en het buitenland, niet worden uitgesloten.