Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 78
Datum: 04-04-03

"Vrijwilligerswerk, leuk en zinvol om te doen"
Tijdelijke Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk in Fryslân van start

De eerste aanvraagperiode voor de Tijdelijke Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk is van start gegaan. Via een advertentie in de Friese dagbladen roept de provincie Fryslân organisaties die met vrijwilligers werken op, om een aanvraag in te dienen voor deze regeling. Met deze regeling wil de provincie het vrijwilligerswerk in Fryslân stimuleren.

De Tijdelijke Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk (TSV) is een regeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De provincie Fryslân doet aan deze regeling mee. Zelf heeft de provincie ook geld beschikbaar gesteld. Gedeputeerde Jan Ploeg: "We kunnen rustig constateren dat we inmiddels niet meer zonder de inzet kunnen van mensen die zich belangeloos inzetten voor de samenleving. Dat willen wij ondersteunen".

Het geld uit de TSV van de provincie Fryslân is bedoeld voor organisaties die met vrijwilligers werken. Om in aanmerking te komen moeten deze organisaties een plan hebben voor activiteiten of projecten om vrijwilligers te werven of om de deskundigheid van vrijwilligers te vergroten. Voorbeelden zijn trainingen, cursussen, materiaal of vernieuwende activiteiten.

In totaal zit er E135.000,- in de TSV-pot. Aan een aanvraag is een maximum van E10.000,- verbonden. Er zijn drie perioden waarin aanvragen ingediend kunnen worden. De eerste termijn voor het indienen van aanvragen loopt tot 1 juni 2003. De volgende perioden zijn in het najaar van 2003 en het voorjaar van 2004.

Aanvragen worden getoetst op een aantal criteria:

Het gaat om een activiteit/project dat regionaal (in tenminste 4 gemeenten) of provinciaal is opgezet Het project is een voorbeeld voor anderen.
Het project vormt een verbetering voor de vrijwilligers in de organisatie Organisaties die puur uit vrijwilligers bestaan, hebben voorrang op organisaties die ook deels professionals in dienst hebben.

Onder de noemer "Vrijwilligerswerk, leuk en zinvol om te doen" roept de provincie Fryslân in een advertentie organisaties op om een aanvraag in te dienen. De advertentie verschijnt zaterdag 5 april in de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad. In het kader van de TSV begon de provincie in november 2002 met een enquête onder alle Friese organisaties die met vrijwilligers werken. Doel is om inzicht te krijgen in de behoeften en knelpunten van deze organisaties. Van de 15.000 aangeschreven organisaties heeft inmiddels meer dan 45% gereageerd. Jan Ploeg: "Wij als provincie en onze steunorganisaties hopen veel van de uitkomsten te leren, de provincie wil met behulp van deze gegevens een passend vrijwilligersbeleid maken". De gegevens van de enquête worden binnenkort bekendgemaakt.

---- --