Gemeente Nieuwegein

Samenwerking gemeenten leidt tot regionale woningmarkt

De woonruimteverdeling van huurwoningen en nieuwbouw koopwoningen is geregeld via de huisvestingsverordening Nieuwegein. Hierin staat precies beschreven hoe de woningen moeten worden verdeeld. Per 1 april 2003 gaat er iets veranderen. De huidige onderverdeling in drie deelgebieden - Utrecht Midden, Utrecht West en Utrecht Zuidoost - vervalt. Dit betekent dat u als woningzoekende vanaf die datum met uw inschrijving een keuze kunt maken uit een groter woningaanbod in een groter gebied.

De volgende 23 gemeenten vallen onder de nieuwe regio Utrecht: Abcoude, Breukelen, Loenen, Lopik, Montfoort, Oudewater, De Ronde Venen, Woerden (West), De Bilt, Bunnik, Houten, IJsselstein, Maarssen, Nieuwegein, Utrecht, Vianen (Midden), Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum, Maarn, Wijk bij Duurstede en Zeist (Zuidoost).

Wat verandert er per 1 april:

Sommige veranderingen gelden niet voor alle drie de deelgebieden. Wat voor het ene deelgebied een verandering is, is in een ander gebied al praktijk. Daar waar de verandering niet voor alle drie de deelgebieden geld, staat tussen haakjes vermeld voor welk deelgebied het een wijziging betreft.

? Het aanbod voor de hele regio wordt iedere twee weken geplaatst in één woningkrant. ? Met één registratienummer kunt u op het gehele regionale aanbod reageren. ? Het aantal reacties per aanbodperiode wordt uitgebreid: in plaats van twee kunt u vanaf 1 april vier reacties plaatsen. ? U kunt een reactie verwijderen (alleen via internet en de reactielijn) en daarvoor in de plaats op een andere woning reageren, als u dat doet voor het einde van de reactietermijn (nieuw voor Midden en Zuidoost) ? Op de website van WoningNet, www.woningnet.nl, vindt u één regio Utrecht. ? Met uw urgentieverklaring kunt u reageren op woningen in de hele regio.

Wat betekent dit voor uw inschrijving als woningzoekende:

? U behoudt uw huidige inschrijving en daarmee ook de opgebouwde wachttijd (inschrijfduur of woonduur) en eventuele urgentieverklaring of indicatie (voor seniorenwoningen). ? Bij meerdere inschrijfnummers (met een registratienummer in meerdere deelgebieden) behoudt u het registratienummer met de langste inschrijfduur. De andere inschrijving vervalt. U ontvangt hierover bericht na 1 april. ? Nieuwe inschrijvingen zijn geldig voor de hele regio. De overige voorwaarden voor inschrijving blijven ongewijzigd. ? De tarieven voor de inschrijving en jaarlijkse verlenging worden gelijkgetrokken, hierdoor wijzigen deze tarieven veelal. De tarieven worden bekend gemaakt in de woningkrant van 4 april 2003.

De nieuwe woningkrant:

? De nieuwe regionale woningkrant wordt een fullcolour blad en krijgt de naam Woningkrant Regio Utrecht. ? De woningkrant komt om de veertien dagen uit op vrijdag; de reactietermijn sluit op dinsdag om 16.00 uur (nieuw voor West en Zuidoost). ? De eerste regionale woningkrant verschijnt op vrijdag 4 april 2003. ? De woningkrant is gratis verkrijgbaar bij een groot aantal vaste afhaalpunten, onder andere bij alle informatiepunten in de regio (nieuw voor Zuidoost). Alle afhaaladressen worden vanaf 1 april vermeld op de website.

Gevolgen voor het reageren op woningen:

? Bij woningen met een bepaalde leeftijdsgrens wordt gekeken naar de leeftijd van de hoofdaanvrager of de medeaanvrager (nieuw voor Midden en Zuidoost). ? De seniorenwoningen worden in de gehele regio verdeeld op basis van wachttijd. De uitzondering in Utrecht Midden, met een verdeling alleen op inschrijfduur, vervalt hierdoor. ? De aparte categorie van 65+ als leeftijdscategorie woningen in West vervalt. ? De leeftijdscategorie van 'maximaal 29 jaar' bij HAT-woningen is nieuw in West.

Vragen?

Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met uw woningcorporatie, gemeente of WoningNet. De adressen staan vermeld in elke editie van de woningkrant (pagina 2).

Invoerdatum 4-4-2003