EVD

Duitsland: Gerling NCM voorzichtiger met kredietverzekering aan Duitse bedrijven

---

Kredietverzekeringsmaatschappij Gerling NCM ziet zich genoodzaakt haar klanten voor risicovolle handel met Duitse partijen te beschermen. Veel openstaande limieten worden opnieuw beoordeeld. De maatregel raakt een substantieel aantal van de Nederlandse klanten die zakendoen met Duitsland. Zij kunnen de komende tijd geconfronteerd worden met verlaging of intrekking van limieten op Duitse handelspartners. In 2002 bereikte het aantal faillissementen in Duitsland een historisch hoogtepunt van 38.000 bedrijven. Met daarnaast een economisch groeipercentage van 0,2 procent gaat 2002 voor Duitsland als een dramatisch jaar de boeken in. In het laatste kwartaal viel het groeipercentage zelfs terug tot 0. De verwachting is dat de faillissementstrend zich in 2003 doorzet en ongeveer 200 organisaties per werkdag over de kop gaan. Dat deze ontwikkeling juist nu begint te escaleren heeft onder meer te maken met de inflexibiliteit van de arbeidsmarkt.
Door een schadequote van bijna 80 procent in samenhang met de geschetste economische ontwikkeling heeft Gerling NCM besloten alle openstaande kredietlimieten op Duitsland te herbeoordelen en waar nodig in te trekken. Gerling NCM tracht door deze maatregel haar klanten te behoeden voor onnodige financiële schade. Duitse ondernemers zijn niet verplicht jaarcijfers te publiceren en staan doorgaans ook niet te springen om kredietverzekeraars en leveranciers inzage in hun balans te geven. Dit compliceert de handel met onze oosterburen verder. Zo'n 26,7 procent van de totale Nederlandse export vindt jaarlijks zijn weg naar Duitsland. Deze Nederlandse export kan, indien Gerling NCM geen maatregelen neemt, hard geraakt worden door de conjuncturele ontwikkelingen.

Meer informatie:

* Gerling NCM Nederland te Amsterdam
Telefoon: (020) 553 91 11
Internet: www.gerlingncm.com/nl

03.04.2003
---

Bron: Gerling NCM
Nummer: 101327
Zie ook:
Duitsland: betalingsverkeer

Meer informatie over dit onderwerp is op te vragen onder vermelding van nummer 101327 bij de informatiemanager DUITSLAND (Selma Blank), e-mail DUITSLAND, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 89 35.