Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Volledig verhuren melkquotum per 1-4-2004 voorbij

4 april 2003 -
Minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij is van plan per 1 april 2004 te eisen dat een veehouder minstens 70 procent van zijn quotum zelf moet benutten. Volledig verhuren van een melkquotum is dan niet langer toegestaan. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Dit heffingsjaar (vanaf 1 april 2003) is volledig verhuren voor de laatste maal mogelijk. De verandering is het gevolg van de consequenties die de Europese Commissie verbindt aan een uitspraak van het Europese Hof, het zogenoemde Thomsen-arrest van zomer 2002. De Nederlandse regelgeving wordt nu op twee manieren gewijzigd: door eisen te stellen aan de benutting van een melkquotum door een producent en door grenzen te stellen aan de verhuur van melkquotum.

Eisen aan gebruik en grenzen aan verhuur
Vanaf 1 april 2004 zal een producent die over melkquotum beschikt, in voldoende mate zelf melk of andere zuivelproducten op de markt moeten brengen. Nederland gaat na de oproep daartoe door de Europese Commissie artikel 5, derde alinea, van Verordening (EG) nr. 3950/92 toepassen. Elke producent dient zijn quotum voor ten minste 70 procent zelf te benutten. Verhuurd quotum komt echter niet in aanmerking als benut quotum. Vanaf 1 april 2004 zal slechts de verhuur van 30 procent van het quotum worden toegestaan. Zoals nu reeds gebruikelijk zal het Productschap Zuivel na inwerkingtreding van de nieuwe regels het verhuurde quotum registreren.

Gevolgen onderbenutting quotum
Reeds nu geldt dat een melkveehouder die helemaal geen melk of andere zuivel op de markt brengt, zijn quotum aan de nationale reserve kwijtraakt. Hij kan dat terug krijgen indien hij de periode erop weer begint te melken. Een melkveehouder die vanaf de periode 2004/2005 niet melkt of in onvoldoende mate zijn quotum vol melkt, raakt zijn quotum, of het onbenutte deel daarvan, eveneens kwijt aan de nationale reserve. Zulk quotum kan alleen de volgende heffingsperiode weer worden teruggekregen als de producent dan weer zelf voldoende melkt, namelijk 70% van zijn oorspronkelijk quotum, en die melk of andere zuivel op de markt brengt. Slaagt een producent hier niet in dan raakt hij het verschil tussen zijn oorspronkelijke quotum en de daadwerkelijke productie in de periode 2005/2006 definitief kwijt aan de nationale reserve.