Gemeente Breda

Persberichten

04-04-2003

Breda vraagt Europese subsidie voor grensoverschrijdend bedrijventerrein

afbeelding: Hazeldonk_gr
Breda gaat Europese subsidie (Interreg IIIB) aanvragen onder de titel 'Border Crossing Business Parks' voor de ontwikkeling van een grensoverschrijdend bedrijventerrein.

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders deze week besloten. Het is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Breda, de gemeente Hoogstraten, Europark Coevorden-Emlicheim, Avantis, NV Industriebank LIOF (directe partner in Avantis) en het ministerie van Economische zaken. Wethouder A.C.A.M. Adank van Economische Zaken van Breda is voorzitter van de stuurgroep.
Naast het verkrijgen van deze subsidie is het opbouwen van een netwerk op Europees niveau en het opdoen van ervaring met Europese samenwerking van belang. Bovendien kan Breda zich de komende jaren sterker profileren binnen de Europese Gemeenschap.

Crobus
Het project 'Border Crossing Business Parks' (Crobus) heeft als doel grensoverschrijdende bedrijventerreinen in Noord-West Europa te stimuleren. Daarom is er ook een aantal observanten betrokken. De gemeente Breda is voorzitter van de stuurgroep, waarin alle partners vertegenwoordigd zijn.

De ontwikkeling en realisatie van grensoverschrijdende bedrijventerreinen is een relatief nieuw fenomeen. Overal komt men vergelijkbare vraagstukken tegen die op verschillende manieren opgelost worden. Het project moet bijdragen aan een toename van wederzijds begrip en harmonisatie van de verschillende systematieken voor ruimtelijke ordeningsplanning, een verbetering van de samenwerking en een verhoging van de efficiëntie van investeringen en planningsactiviteiten. Daarmee draagt het project bij aan een betere concurrentiepositie van de betrokken regios.
Om daar invulling aan te geven, wordt onder andere een elektronisch handboek ontwikkeld. In dit handboek wordt op handzame wijze relevante informatie gegeven over de te doorlopen fases. Bovendien worden per fase gegevens over studies, instituten en contacten gekoppeld.

Daarnaast wordt een gemeenschappelijk internationaal merk gecreëerd waarmee de deelnemende partners zich presenteren op verschillende internationale beurzen. Ook wordt een actief acquisitietraject opgestart. Tot slot wordt invulling gegeven aan de wijze waarop parkmanagement op grensoverschrijdende bedrijventerreinen kan worden vormgegeven.

Subsidie aanvraag
De subsidieaanvraag moet vóór 7 april aanstaande worden ingediend bij het projectsecretariaat van Interreg IIIB in Lille. Bij deze aanvraag is van iedere partner een ondertekende letter of intent toegevoegd, waarmee de partners zich bij toekenning van de subsidie garant stellen voor de eigen bijdrage aan het project. Als Interreg IIIB het besluit heeft genomen de subsidie toe te kennen, begin juni 2003, wordt een definitieve grant offer letter afgesloten.

Om de samenwerking te stroomlijnen, maken de partners onderling goede afspraken in een joint convention. In deze samenwerkingsovereenkomst worden rechten en plichten tussen partners vastgesteld. De subsidieaanvraag voor het Crobus Parks project is in samenwerking met Buck Consultants opgesteld.

Breda als lead partner
Breda heeft als lead partner een belangrijke rol in het project. Zo is Breda het eerste aanspreekpunt voor de subsidieverstrekker en is daarmee degene die de overeenkomst (de grant offer letter) mede namens de andere regional partners sluit.

Breda kan zich op deze manier nadrukkelijk manifesteren op Europees, nationaal en regionaal niveau. Bovendien doet Breda waardevolle ervaring op het gebied van Europese samenwerking en internationale projecten op. Deze ervaring kan worden ingezet binnen de positie van de stad als Zuidelijk Vervoerknooppunt en als Poort van Brabant. Daarnaast wordt de samenwerking met het betrokken ministerie en de provincie op de onderhavige onderwerpen versterkt.

Breda, 4 april 2003