MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

03-04-2003
Zorgsector heeft behoefte aan ondernemerschap De ING Bank en MKB-Nederland pleiten voor meer ondernemerschap in de gezondheidszorg. DE ING doet dit pleidooi in de studie Ondernemen in ouderenzorg en MKB-Nederland in de beleidsnotitie Vraagsturing in de Zorg. Beide stukken zijn aangeboden aan de staatssecretaris van VWS, drs. C.I.J.M. Ross-van Dorp.

In de studie "Ondernemen in de ouderenzorg" komen de drie onderdelen waar de ouderenzorg zich door kenmerkt - wonen, zorg en welzijn - samen. De totale uitgaven in deze markt bedragen in het kader van de AWBZ in 2003 meer dan tien miljard Euro. Dit is bijna een kwart van de totale zorguitgaven.
De ouderenzorg is een groeimarkt. De vraag (er zijn nu 1 miljoen 75-plussers) neemt de komende decennia sterk toe en zal steeds meer differentiëren (onder andere naar cultuur en etniciteit). Deze ontwikkelingen bieden kansen voor ondernemers, van zorginstellingen tot ICT-bedrijven. Zij kunnen hier met bestaande en vooral ook met nieuwe diensten (combinaties van wonen - zorg, maaltijdvoorziening, advies en begeleiding) op inspelen.
De zorgsector komt oorspronkelijk uit een beheerscultuur, en is nu de slag naar het ondernemerschap aan het maken. Om te kunnen ondernemen moet de eigen organisatie op orde zijn door een goede inrichting van het productieproces, kwalitatief goed management en een duidelijke focus op de markt en klanten. Daarnaast zal er een toereikende financiële buffer voorhanden moeten zijn.

De komende jaren worden in de ouderenzorg knelpunten manifest op het gebied van betaalbaarheid en coördinatie van de verschillende diensten waar ouderen behoefte aan hebben. Het vraagstuk van de betaalbaarheid is primair een politiek vraagstuk. De oplossing moet worden gezocht in het duidelijk maken dat ouderenzorg niet alleen een collectieve, maar ook individuele verantwoordelijkheid is. Hierbij past dat de overheid uitspraken doet over het minimum en het maximum niveau van rechten in de sfeer van wonen, welzijn en zorg. Ouderen zijn dan vrij om hier zelf middelen aan toe te voegen.

Het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod is de kracht van goed ondernemerschap. De overheid speelt hierbij een belangrijke rol door het meer vrijlaten van de prijsvorming en het toelaten van vermogensvorming.

Beleidsnota MKB-Nederland
Met de beleidsnota Vraagsturing in de Zorg, mogelijkheden en onmogelijkheden, wordt een visie neergelegd om het ondernemerschap in deze sectoren meer ruimte te bieden. Kies voor een derde weg: laat de markt zijn werk doen, is daarin een rode draad. De eerste weg is de bureaucratische aanpak van de overheid, die haar invloed aanwendt om te sturen en te bepalen. De tweede weg is die waarin zorgverzekeraars veel macht krijgen. De beleidsnota formuleert vijf voorwaarden om ruimte en reserves te creëren voor de aanbieder in de sectoren. De presentatie van het ondernemerschap als de derde weg, biedt een alternatief voor de institutionele overheidsbemoeienis en de weg van de regierol bij verzekeraars. Het stelt de relatie tussen cliënt en aanbieder centraal. Het vereist echter wel een vorm van \'ondernemers denken, waarbij op basis van een vraag in de markt en door middel van bedrijfseconomische argumentatie, nieuwe producten in de markt worden gezet. Het ondernemerschap legt de verantwoordelijkheden bij de ondernemer die door innovatie zich naar de cliënt toe kan onderscheiden.
De beleidsnota gaat uit van de voorwaarden van marktwerking, waarbij vraag en aanbod op elkaar matchen. In de nota worden aanbevelingen gedaan om transparantie, marktverhoudingen en vrije toe- en uittreding te vergroten. De nota is een hoofdlijnen verhaal waarbij er de komende jaren gewerkt zal worden aan de uitwerking van de aanbevelingen.

Informatie: drs. L.F.C. de Putter