De Unie


Zorgverzekeraars: Werknemers betalen arboconvenant

4 april 2003 - De preventie van arbeidsrisico's als RSI en werkdruk moeten werknemers zelf betalen. Dit blijkt uit de voorstellen van werkgevers voor de CAO Zorgverzekeraars die op 1 juni 2003 ingaat.

De Unie was onaangenaam verrast door de CAO-voorstellen die de zorgverzekeraars aan de werknemers hebben gepresenteerd. In deze voorstellen staat dat de loonruimte 2,5% is. Uit deze loonruimte moeten alle kostenverhogingen uit de CAO betaald worden. Het gaat hier om toegenomen pensioenlasten, toegenomen kinderopvangkosten en zelfs de kosten van het arboconvenant. Hierdoor ontstaat de absurde situatie dat werknemers het ziektepreventiebeleid van de werkgevers volledig uit eigen zak moeten betalen.

De Unie is teleurgesteld over deze insteek van werkgevers. In het najaar van 2002 hebben werkgevers en werknemers centraal de afspraak gemaakt dat de "contractloonstijging" in 2003 2,5% zou bedragen. Alleen onder strikte voorwaarden mag van deze loonsverhoging afgeweken worden. De door werkgevers genoemde kostenverhogingen vallen niet onder de definitie van contractloonstijging en zouden door de zorgverzekeraars dus niet ten laste van de loonsverhoging gebracht mogen worden.

De Unie heeft zelf gekozen voor zeer beperkte wijzigingsvoorstellen. Hiermee laten wij zien een realistische vakorganisatie te zijn die oog heeft voor de situatie van de branche alsmede de huidige economische situatie. Wij doen hiermee een handreiking, waarvan wij hopen dat deze alsnog door de zorgverzekeraars wordt aangegrepen.

Kaderlidmaatschap iets voor u?
De Unie zoekt werknemers bij zorgverzekeraars die de CAO-onderhandelaar actief willen ondersteunen door deelname aan het "bedrijfsgroepbestuur". In circa 6 vergaderingen per jaar wordt het CAO-proces besproken en vormgegeven. Bent u in staat om invulling te geven aan onze waarden: onafhankelijk eigentijds maatwerk, dan zijn wij op zoek naar u. De bijeenkomsten vinden plaats in werktijd (zie hiervoor de CAO). Bent u geĂŻnteresseerd, laat het dan per e-mail weten.

Met vriendelijke groet,

Gerwin van der Lei
Bestuurder

* Werkgeversvoorstellen CAO 2003 - 2004 (PDF File)
* Intropagina Zorgverzekeraars

vrijdag, 4 april 2003