De Unie


Laatste Nieuws
De Unie stelt ultimatum aan Acordis

Duiven, 4 april 2003 Vakbond De Unie heeft vanmorgen de directie van Acordis Nederland een ultimatum verzonden dat op woensdag 9 april 2003 om 18.00 uur afloopt. Het ultimatum is het gevolg van vastgelopen CAO onderhandelingen. In driekwarts-vergaderingen hebben de Unie-leden het eindbod van de directie van Acordis unaniem afgewezen. Middels het ultimatum wil De Unie het overleg hervatten onder de in het ultimatum gestelde voorwaarden.

Het overleg over vernieuwing van de CAO Acordis Nederland en het vinden van oplossingen voor versterking van de vermogenspositie van het Acordis Pensioenfonds is op 10 maart 2003 vastgelopen. In het ultimatum aan de Acordis-directie vraagt De Unie in te stemmen met de volgende eisen:


· Geen verhoging van de premiebijdrage voor medewerkers van 3 naar 6% voor het pensioenfonds;


· Handhaving van de huidige winstdelingsregeling;

· Een loonsverhoging van 1.25% per 1 april 2003 en een loonsverhoging van 2,5% per 1 april 2004. (Eindbod directie Acordis is 1,25% per 1 april 2003 en 1,25% per 1 april 2004);


· De door de Pensioen en Verzekeringskamer gevraagde dekkingsgraad van 105% per 30 september 2003 moet het nieuwe nul niveau zijn. Eventuele toekomstige tekorten onder dit niveau zijn voor rekening van Acordis. En niet zoals de directie voorstelt voor 50% voor rekening van Acordis en voor 50% voor rekening van de medewerkers;


· Indexering pensioenregeling. Handhaving huidige regeling, dus een maximale indexatie afhankelijk van de loonstijging in enig jaar.

Unie-bestuurder Jacintha Rensen vindt het betreurenswaardig dat, ondanks de gematigde opstelling van de bonden door bereid te zijn om met gematigde looneisen een werknemersbijdrage van 40% aan de oplossing van de pensioenproblematiek te leveren, er geen verdere politieke wil is bij Acordis om nader tot elkaar te komen.

De Unie nodigt de directie uit het overleg te hervatten op basis van de hiervoor gestelde eisen voor het verstrijken van het ultimatum. Wanneer de directie van Acordis niet ingaat op onze uitnodiging om afspraken te maken, acht De Unie zich vrij tot het oproepen van passende acties. Werkstakingen behoren dan tot de mogelijkheid.

Acordis Nederland heeft vestigingen in Arnhem aan de Velperweg, bij Industriepark Kleefse Waard en in Emmen.

* Intropagina Akzo Nobel en Acordis

vrijdag, 4 april 2003