NED. KANKERBESTRIJDING-KWF

KWF herkent zich in kankerbestrijdingsbeleid WHO

Amsterdam, 4 april 2003

Wereld Gezondheids Organisatie

Vergrijzing en ouderdom leiden tussen nu en 2020 wereldwijd tot een toename van kanker van 10 miljoen gevallen per jaar naar 15 miljoen, een stijging van 50 procent. Dit meldt de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) naar aanleiding van een op 3 april verschenen rapport van het International Agency for Research on Cancer (IARC). Volgens de WHO kan eenderde van het aantal gevallen van kanker worden voorkomen door preventie, met name niet-roken en gezonde voeding. Verder is voor een derde van de patienten winst te boeken met verbetering van behandelmogelijkheden. Als geen genezing meer mogelijk is moeten kankerpatiënten en hun naasten kunnen rekenen op goede palliatieve zorg. Palliatieve zorg betreft over het algemeen medische en psychosociale zorg in de laatste fase van de ziekte.

Deze visie van de WHO op de mondiale aanpak van kanker, komt overeen met de punten waar de Nederlandse Kankerbestrijding/ Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) voor strijdt:

- minder kanker

- meer kans op genezing

- betere kwaliteit van leven voor mensen met kanker en hun naasten. Het KWF heeft deze kerndoelstellingen uitgewerkt in de KWF-Beleidsnota 2002 - 2006.

Vergrijzing en roken zullen ook in Nederland leiden tot een toename van het aantal kankergevallen en wel van 65.000 per jaar nu naar 85.000 per jaar rond 2015. Vooral het percentage patiënten boven de 65 jaar neemt toe. Het KWF heeft hier de afgelopen jaren bij herhaling de aandacht op gevestigd. Daarbij is aangedrongen op overheidsmaatregelen om tijdig te voorzien in de benodigde behandelcapaciteit en zorgvoorzieningen. In 1999 heeft het KWF al besloten het onderzoeksgebied 'kanker bij ouderen' extra te gaan steunen en is een afzonderlijke KWF-opleidingsplaats ingesteld voor wetenschappelijk onderzoek op dit gebied.


---
Voor de redactie,