Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 1 april 2003

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

College stelt emailprotocol vast (2003/3144)
Het college heeft het een protocol vastgesteld waarin staat aangegeven hoe de gemeentelijke organisatie omgaat met binnenkomende email en het verzenden van email. Doel is onder meer dat de registratie van deze elektronische poststromen wordt verbeterd. Daarmee kan ook de (tijdige) beantwoording van post beter in de gaten worden gehouden.

College wil geen coffeeshops in Nieuwegein, twee wethouders nemen minderheidsstandpunt in (2002/10649) Op 29 januari 1998 heeft de gemeenteraad zich uitgesproken tegen de vestiging van coffeeshops binnen de gemeente Nieuwegein. De raad heeft daarmee gekozen voor de zogenaamde ´nul-optie´. Om na te gaan of onze gemeente nog steeds een evenwichtig coffeeshopbeleid voert dat recht doet aan de specifieke omstandigheden van Nieuwegein van dit moment, heeft de gemeente eind 2002 een aantal gegevens in kaart gebracht. Het college heeft vervolgens het onderwerp ter bespreking aangeboden in de raadscommissie Algemeen Bestuurlijke Zaken. Naar aanleiding van deze discussie op 20 februari 2003, heeft het college nu besloten de nul-optie te handhaven. Het college ziet geen nieuwe argumenten om van het huidige beleid af te wijken. De wethouders Van Linge en Van Rooijen hebben over dit onderwerp een minderheidsstandpunt ingenomen. Zij zijn vóór het verlaten van de nul-optie, en vóór het aanpakken van illegale situaties.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Fonds Brandschade De Baten (2003/3124)
De gemeenteraad heeft op 12 november 2002 een motie ingediend tot het instellen van een fonds brandschade De Baten ter grootte van ¤ 50.000. Het college van B&W heeft nu het uitvoeringsbesluit betreffende het fonds vastgesteld. De gemeenteraad kan naar verwachting in haar vergadering van 22 mei het budget beschikbaar stellen. Het fonds Brandschade De Baten heeft tot doel gebruikers van De Baten tegemoet te komen in de geleden zaakschade, voorzover deze niet voldoende verzekerd zijn. Zie voor meer informatie het apart verschenen nieuwsbericht.

Evaluatie aansluiting lokaal jeugdbeleid en provinciale jeugdzorg (2003/3375) Op 27 juni 2001 is door de gemeente Nieuwegein en de provincie Utrecht een convenant afgesloten als basis voor een structurele samenwerking teneinde een sterkere samenhang tussen het lokale jeugdbeleid en de provinciale jeugdzorg te bewerkstelligen. In de notitie 'Evaluatie aansluiting lokaal jeugdbeleid en provinciale jeugdzorg' wordt de stand van zaken ten aanzien van de in het convenant gemaakte afspraken weergegeven. De algemene conclusie is dat er door beide partijen een belangrijke bijdrage is geleverd aan het bereiken van de gewenste sterkere samenhang. In de loop van 2003 zal een nieuw convenant voor de periode 2004-2007 worden afgesloten.

Aanbesteding reïntegratietrajecten 2003 (2003/3374) In het kader van de aanbesteding van 200 reïntegratietrajecten 2003 voor personen met een uitkering Abw, Ioaw en loaz, heeft het College van B&W tot de volgende gunningen besloten: voor fase 2- en 3-cliënten aan Kliq-reïntegratie BV, voor fase 4-cliënten aan UW-Holding BV en voor fase 4 activeringscliënten aan Nieuwland Opleidingen BV.

Besteding rijksgelden kinderopvang en buitenschoolse opvang (2003/3370) Sinds 1997 breidt de gemeente Nieuwegein het aantal plaatsen kinderopvang en buitenschoolse opvang (bso) fors uit met behulp van rijksgelden van de Regeling uitbreiding kinderopvang en buitenschoolse opvang (Rkb). Deze regeling liep oorspronkelijk tot 31 december 2002, maar is door het rijk met 1 jaar verlengd. In 2003 ontvangt de gemeente Nieuwegein ¤ 586.958,98, waarmee 127,5 plaatsen kinderopvang en bso zullen worden uitgebreid. Ook zullen hiermee de kinderopvanginstellingen bij het behoud van bestaande plaatsen ondersteund worden. Daarnaast is er ¤ 40.000,- gereserveerd ter stimulering van nieuwe initiatieven op het gebied van kinderopvang in combinatie met sport en/of onderwijs. In de loop van 2003 zal het college hiervoor plannen presenteren.

Sportraad nieuwe stijl (2003/3383)
De Sportraad Nieuwegein wil onafhankelijker opereren van de gemeente Nieuwegein. De Sportraad wil daadkracht en communicatie bevorderen door middel van een nieuwe indeling van het bestuur en secties en de informatievoorziening aan en de advisering en ondersteuning van sportverenigingen in Nieuwegein verbeteren door middel van het inzetten van een Sportservicepunt. Het projectplan Sportraad Nieuwe Stijl geeft aan hoe de organisatie en de uitvoering van de activiteiten van de nieuwe Sportraad en een Sportservicepunt (tezamen Sportraad Nieuwe Stijl genoemd) gaan verlopen. De Sportraad heeft zich geconformeerd aan het totale projectplan. In 2004 zal een evaluatie plaatsvinden, waarna over de (wijze van) voortzetting van de ondersteuningsfunctie wordt besloten. Indien voortzetting na 2004 gewenst is, zal worden bezien op welke wijze het Sportservicepunt gefinancierd gaat worden.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

College besluit melding plaatsing tuinhuis alsnog te weigeren (2003/3126) Het college is in augustus 2002 akkoord gegaan met de melding van het plaatsen van een tuinhuis op een perceel aan de Leeuwerik. Hiertegen is een bezwaar ingediend. Het college heeft dit bezwaar gegrond verklaard. De akkoordverklaring voldoet niet aan de door de wet gestelde eisen: het bijgebouw is pas gemeld nadat het was opgericht, in zo'n geval dient een aanvraag om bouwvergunning te worden ingediend. Het college heeft daarom besloten de melding alsnog te weigeren. Beoordeeld zal worden of met een andere procedure toch nog het tuinhuis gelegaliseerd kan worden.

Vrijstelling voor gebruik winkel Hoogzandveld voor horecadoeleinden (2003/640) Er is een verzoek binnengekomen om een tafel met stoelen in het pand Hoog-Zandveld 14 te mogen plaatsen. Inwilliging van dit verzoek betekent dat de winkel dan tevens voor horecadoeleinden wordt gebruikt, omdat de etenswaar dan bedrijfsmatig voor gebruik ter plaatse wordt verstrekt. Het bestemmingsplan biedt een vrijstellingsmogelijkheid voor dit gebruik. Tevens wordt in de ontwikkelingsvisie voor Hoog-Zandveld ten aanzien van horeca voorgesteld om de mogelijkheden in het winkelcentrum beperkt te verruimen. Het college heeft op grond hiervan besloten de vrijstelling te verlenen.

Biologische markt in Vreeswijk (2003/701)
Het college heeft besloten in te gaan op het verzoek van een initiatiefgroep, bestaande uit een aantal bewoners uit Vreeswijk, en vergunning te verlenen voor het houden van een biologische boerenmarkt op de Oude Sluis in Vreeswijk voor een proefperiode van één jaar. De markt zal op zaterdag plaatsvinden. Daarnaast ontvangt de initiatiefgroep éénmalig een startsubsidie van ¤ 1.000 voor de post ´Onderzoekskosten´. Het initiatief sluit goed aan bij de doelstellingen van de gemeente om milieuvriendelijke producten onder de aandacht te brengen van de Nieuwegeinse consument. Zodra de initiatiefgroep akkoord gaat met dit besluit zal de procedure voor het verstrekken van een standplaatsvergunning worden

College stelt lijst bouw- en sloopvergunningen vast (2002/3384) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

College stemt in met achtervangpositie WSW (2003/10590) In te stemmen met de achtervangpositie bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw te Huizen in verband met het garanderen van een door de Stichting Vitalis te Amersfoort aan te trekken geldlening, tot een totaalbedrag van ¤ 9400.000,--.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Deze week geen besluiten in deze portefeuille.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Verkeersbesluit Van Heukelumstraat (2003/3379)
Het college heeft een verkeersbesluit genomen voor een parkeerverbod op een gedeelte van de Mgr. G.W. van Heukelumstraat. Vanwege de (tijdelijke) aanwezigheid van basisschool de Toonladder aan de Mgr. Van Heukelumstraat worden maatregelen getroffen om de snelheid van het autoverkeer te beperken. Er is gekozen voor een wegversmalling in combinatie met een drempel.

College stemt in met administratieve ontwikkeling van kredieten (2003/) Voordat de jaarrekening 2002 wordt opgemaakt, neemt het college een besluit over de administratieve verwerking van investeringskredieten en exploitatiebudgetten. Als regel worden investeringskredieten - die ouder zijn dan 2 jaar - afgesloten en kunnen hierop geen uitgaven meer worden gedaan. Het kan echter voorkomen dat om uiteenlopende redenen de realisering van investeringen meer tijd vergt dan 2 jaar. Hiervoor is het nodig dat de kredieten ook in 2003 beschikbaar blijven. Het college heeft toestemming verleend om een aantal oude kredieten te handhaven zodat ook in 2003 hier uitgaven op gedaan kunnen worden. Exploitatiebudgetten zijn bedoeld voor het uitvoeren van gemeentelijke taken in het jaar waarin de budgetten beschikbaar zijn gesteld. Bepaalde taken zijn echter door bijzondere omstandigheden niet in 2002 uitgevoerd. Het college heeft de taken geïnventariseerd die eigenlijk op een later tijdstip toch nog uitgevoerd moeten worden en zal - nadat het rekeningsresultaat over 2002 is bepaald - bekijken of een deel van het resultaat kan worden besteed aan het alsnog uitvoeren van de betreffende taken.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, drie raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

Invoerdatum 4-4-2003