Gemeente Best

27-03-2003
Verkeershandhaving in de gemeente Best.


Door wethouder drs. P Gondrie wordt op woensdag 2 april aanstaande om 12.00 uur in de Prins Bernhardlaan een bord onthuld dat automobilisten waarschuwt voor snelheidscontroles. Deze onthulling gebeurt in aanwezigheid van de politie, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven en vertegenwoordigers van 3VO. Komende vanaf de Oirschotseweg treft u het bord na ongeveer 50 meter aan. De onthulling van het bord betekent de start van dagelijkse snelheidscontroles in de gemeente Best op verschillende wegen. Deze verkeershandhaving maakt onderdeel uit van het landelijke project Duurzaam Veilig. Met dit project is Best al enkele jaren bezig.

Het verkeersbeleid
In 2000 is voor de gemeente Best het Verkeersplan vastgesteld. Hierin wordt het verkeersbeleid van de gemeente verwoord op basis van de evaluatie van het Verkeersplan 1992 / 1994 en op basis van het project Duurzaam Veilig.
Uit onderzoek is gebleken dat de verkeerssnelheid een heel belangrijke risicofactor in het verkeer is. Niet alleen betekent de hogere snelheid van het verkeer meer kans op een ongeval; ook de gevolgen van het ongeval worden door de hogere snelheid ernstiger. In 2001 en 2002 zijn de bekende 30- en 60 km verblijfsgebieden gerealiseerd. Maar de aanpak van de verkeersveiligheid vereist meer aanpassingen. Naast verkeersmaatregelen in de vorm van de weginrichting en verkeersbesluiten, zijn preventieve, mentaliteitsbeïnvloedende maatregelen en de handhaving daarvan nauw met elkaar verbonden.

De gedragshandhaving
Het naleven van verkeersregels is niet voor alle verkeersdeelnemers vanzelfsprekend. Dit veroorzaakt verkeersonveilige situaties. Daarom is gedragshandhaving noodzakelijk. De gedragshandhaving is gericht op het bevorderen van de verkeersveiligheid door middel van het verbeteren van de verkeersmentaliteit.
De uitvoering van de verkeershandhaving is in principe een taak van de Regiopolitie afdeling Best, Oirschot en Son en Breugel (B.O.S.). Om een echte gedragsbeïnvloeding van de verkeersdeelnemers te bereiken is echter een structurele verkeershandhaving nodig. Vanwege een tekort aan personeelscapaciteit heeft de gemeente Best besloten tot samenwerking met het Team Verkeershandhaving van de Politie Brabant Zuid-Oost. Dit speciale politieteam is geheel gericht op de verkeershandhaving.

Welke wegen
Op basis van de ongevallencijfers en beoordelingen van verkeersrisico's van wegen zijn in 2002 op enkele wegen in de gemeente Best extra verkeersmetingen verricht. Uit dit onderzoek bleek, dat er in Best enkele trajecten zijn waar de snelheid van het verkeer duidelijk voor verkeersonveiligheid zorgde. Deze trajecten zijn; de Ringweg, Willem de Zwijgerweg, Eindhovenseweg, St. Oedenrodeseweg. Ook de Prins Bernhardlaan is één van die wegen waar de snelheid van het verkeer een risico vormt voor de verkeersveiligheid. Daarnaast hebben de omwonenden van deze straat de afgelopen jaren bij de gemeente herhaalde malen geklaagd over de verkeersveiligheid. Ook zijn in de directe omgeving van deze weg drie basisscholen gevestigd.

De controles
Ingaande 2 april 2003 zal het Verkeershandhaving Team van de politie dagelijks met mobile radarcontroles de snelheid op de trajecten gaan controleren. Naast de snelheid zal tevens gelet worden op andere verkeersovertredingen, zoals het rijden door rood licht, het dragen van de autogordel, de helmplicht en verkeersonveilig gedrag. De gemeente Best zal op deze wegtrajecten via regelmatige verkeersmetingen met monitoren werken om op de hoogte te blijven van het gedrag van de verkeersdeelnemers in het kader van de verkeersveiligheid.