UCB PHARMA

Kepra rendabel alternatief voor standaardtherapie epilepsie

Een Britse economische evaluatie toont aan dat een ondersteunende behandeling met Keppra (levetiracetam) een rendabel alternatief is voor het aanhouden van de standaardtherapie bij de behandeling van refractaire epilepsie

Brussel, BelgiA:-, April 4 /PRNewswire/ --


- Een duidelijke vermindering van het aantal aanvallen kan verkregen worden met een minimale meerkost welke gecompenseerd wordt door besparingen in de gezondheidszorg.

Nieuwe kosteffectieve gegevens, vandaag voorgesteld op het congres van de American Academy of Neurology (AAN), gehouden van 29 maart - 5 april, in Honolulu, Hawaii, VS, tonen aan dat de ondersteunende behandeling met Keppra- (levetiracetam) een rendabel alternatief is voor de standaardtherapie van refractaire epilepsie(1). De incrementele kosteffectieve analyse toont duidelijk aan dat met de toevoeging van Keppra een belangrijke reductie van het aantal aanvallen bereikt wordt voor een relatief lage meerkost(1). Dit nieuws heeft verregaande gevolgen voor de wereldwijde epilepsiebehandeling met mogelijks wezenlijke voordelen voor zowel de patiënt als de gezondheidszorgbudgetten.

Epilepsie is de frequents voorkomende ernstige neurologische aandoening. Het aantal epilepsiepatiënten wordt wereldwijd op 40-50 miljoen geschat(2). De gemiddelde epilepsieprevalentie (zijnde het aantal gevallen in de populatie waarbij op een bepaald tijdstip epilepsie aanwezig is) is ongeveer 8,2 per 1,000(2). Hierdoor raamt de Wereldbank de totale wereldwijde ziektebelasting veroorzaakt door epilepsie op 1% (2). Dit cijfer wordt wellicht onderschat door de verregaande gevolgen die epilepsie heeft op het leven van de patiënten en hun families. Door het chronisch aspect van de aandoening brengt de epilepsiebehandeling belangrijke directe en indirecte kosten met zich mee voor de gezondheidszorg, de patiënt en zijn verzorgers. Daar de schattingen van de jaarlijkse gezondheidszorguitgaven inzake epilepsie twee tot zeven maal hoger zijn bij actieve epilepsiepatiënten met regelmatige aanvallen dan bij epilepsiepatiënten die geen aanvallen krijgen is het streven naar een volledige onderdrukking van de aanvallen zowel voor de gezondheidszorg als voor de patiënt van primordiaal belang, . (3).

Een rendabel ondersteunend alternatief voor de standaard AED therapie

Door gebruik te maken van gegevens uit drie relevante gerandomiseerde gecontroleerde experimentele onderzoeken werden, in een kosteffectieve analyse binnen de Britse Nationale Gezondheidszorg (NHS), de directe medische kosten van de KEPPRA ondersteunende therapie vergeleken met het behoud van alleen de standaardtherapie (4,5,6). Een eenjarig dosisescalatie beslissingsmodel werd opgezet bij refractaire patiënten die niet reageerden op twee of meerdere momenteel beschikbare behandelingen en waarbij een volledige onderdrukking van de aanvallen als effectieve maatstaf geselecteerd werd. Dit model komt overeen met een realistische en representatieve behandelingwijze van epilepsiepatiënten in klinische omstandigheden. Onder directe medische kosten verstaan we de doktersbezoeken (zowel huisarts als neuroloog), de tussenkomsten bij ongevallen en noodsituaties, de hospitalisaties, de Keppra geneesmiddelkosten alsook bijkomende behandelingen en kosten verbonden aan de behandeling van bijwerkingen. Een volledige onderdrukking van de aanvallen en medische gebruiksgegevens inzake aanvallen werden afgeleid uit de verzamelde resultaten van de drie levetiracetam relevante klinische experimentele onderzoeken. Het advies van een expert werd gevraagd bij het opstellen van een geschikt hulpbronalgorithme aangewend in Groot-Brittannië terwijl eenheidskosten bekomen werden uit de Unit Costs van de Gezondheidszorg en Sociale Voorzieningen, het Brits National Formulary, de Maandelijkse index van Medische Specialiteiten of uit locale audits.

Inzake effectiviteit: uit een hypothetische groep van 1000 patiënten, zouden 138 geen aanvallen meer vertonen bij gebruik van levetiracetam, in vergelijking met 7 in de controlegroep wat leidt tot een incrementele effectiviteit van 131 aanvalvrije patiënten per jaar.

Inzake kosten: alle individuele kosten werden toegepast op elke mogelijke uitkomst, volgens de tijd die doorgebracht werd in de verschillende fasen van het model. Het aanbieden van levetiracetam zou gemiddeld GBP1595 per patiënt per jaar kosten in vergelijking met GBP900 voor patiënten met enkel de standaardtherapie, wat een incrementele kost van GBP695 per patiënt per jaar betekent.

De verhouding tussen de incrementele kosten en de incrementele effectiviteit resulteert in een bedrag van GBP5301 per jaar, per aanvalvrij verklaarde patiënt. Dit betekent dat in een hypothetische groep van 1000 epileptische patiënten receptief voor een Keppra behandeling, een meerkost van GBP695 per patiënt zal leiden tot het aanvalvrij verklaren van 131 patiënten. De resterende 869 patiënten, zullen niet volledig aanvalvrij zijn maar er mag verwacht worden dat de frequentie en de intensiteit van de aanvallen significant zal dalen, met een verbetering van hun levenskwaliteit tot gevolg. Deze laatste aspecten werden echter niet in de huidige studie gekwantificeerd. De socio-economische waarde van het aanvalvrij zijn wordt algemeen als hoog omschreven. Zoals reeds eerder aangehaald zijn de medische kosten voor algemene zorgverlening zeven maal hoger voor patiënten met aanvallen dan voor patiënten waarbij de medische behandeling leidt tot een volledige onderdrukking van de aanvallen3.

De epilepsiechirurgie frequentie, en aldus de prechirurgische evaluatie zullen naar alle waarschijnlijkheid afhangen van de bronbeschikbaarheid. Vandaar dat de impact van neurochirurgie wel onderzocht werd, maar in een ander model.

Wanneer epilepsiechirurgie (onderzoeken voor neurochirurgie, neurochirurgie) inbegrepen wordt in het model, resulteert de ondersteunende behandeling met Keppra in een kostenbesparing van GBP6527 per aanvalvrije patiënt per jaar1. Aldus, wanneer de epilepsiechirurgie is opgenomen in het model wordt de meerkost van Keppra gecompenseerd door de effectiviteit van levetiracetam en de kost van vermeden epilepsiechirurgische ingrepen.

De hoofdconclusie van de studie was dat, door toevoeging van Keppra aan de standaardtherapie wezenlijke voordelen inzake een volledige onderdrukking van de aanvallen genoteerd kunnen worden met een vrij lage meerkost. De hoge effectiviteit van Keppra inzake de controle van aanvallen in combinatie met zijn kosteffectief gebruik bevestigt zijn positie als potentieel 'eerste-keuze' ondersteuningstherapie voor de behandeling en de controle van epilepsie.

Daar 20-30% van de patiënten lijden aan refractaire epilepsie die niet reageert op een eerste lijn anti-epileptische behandeling (AED), is Keppra erg belangrijk in de controle van moeilijk instelbare patiënten. Het volledig onderdrukken van de aanvallen is het ultieme doel van de behandeling van refractaire epilepsie maar wordt zelden bereikt in ondersteunende experimentele onderzoeken voor de behandeling van refractaire aanvallen. Deze economische bevindingen komen bovenop recente klinische gegevens die de lange termijn duurzame effectiviteit van Keppra voor erg refractaire patiënten aantoont(7).

Professor Jacques Lelorier van de Afdeling Farmacologie, Universiteit van Montreal, Canada verklaarde, 'Epilepsie is een dure aandoening voor iedereen: voor de patiënt, de familie en het is tevens een belangrijke economische belasting voor onze samenleving. Voor de eerste maal wordt aangetoond dat de incrementele kost van de behandeling van patiënten met het moderne anti-epilepsie geneesmiddel (AED) Keppra laag is in vergelijking met de voordelen van het volledig onderdrukken van de aanvallen bewerkstelligt door Keppra en, belangrijk, ook in vergelijking met de incrementele kosteffectiviteitsratio's aanvaardbaar beschouwd bij andere neurologische aandoeningen.'

Professor Ley Sander, Professor in de Neurologie en de Klinische Epilepsie aan de University College, London, bracht aan dat, 'Clinici zoals ik zijn zich reeds bewust van het gunstig klinisch profiel van levetiracetam en de verhoogde levenskwaliteit voor sommige patiënten. Vooral wanneer u bedenkt dat ongeveer 15% van de voorheen moeilijk instelbare patiënten volledig aanvalsvrij verklaard kunnen worden of een waardevolle reductie van de aanvalfrequentie en intensiteit kunnen verkrijgen. Deze controleverhoging reduceert op significante wijze de impact van epilepsie voor sommige patiënten. Het is zo dat wanneer een nieuw medicijn een patiënt met chronische epilepsieaanvallen aanvalvrij maakt, de behandeling voor deze patiënten zonder twijfel kosteffectief is'.

Keppra is het nieuwste AED van UCB Pharma, momenteel geregistreerd als ondersteunende therapie bij de behandeling van partieel beginnende aanvallen met of zonder secundaire generalisatie bij volwassenen met epilepsie. Keppra werd ontdekt en ontwikkeld in de onderzoekslaboratoria van UCB Pharma. UCB, met hoofdzetel in Brussel (België), is een farmaceutisch en chemisch wereldvertakt bedrijf. Het is actief in de farmacologie en ook in de productie van technisch innovatieve producten voor speciale oppervlaktebehandelingen (elastische films en coatingharsen). Het stelt wereldwijd 10,000 mensen te werk. Het farmaceutisch onderzoek van UCB Pharma omvat volgende gebieden: ademhaling, met inbegrip van allergie en astma, en neurologie. De voornaamste producten van UCB Pharma zijn Zyrtec(r), Xyzal(r) (antiallergisch), KEPPRA(r) (anti-epileptisch), Nootropil(r) (hersenfunctieregulator) en Atarax(r) (tranquillizer).

Gelieve onze nationale Productinformatie en reglementaire status te raadplegen daar van land tot land wijzigingen kunnen optreden.


-KEPPRA is een gedeponeerd handelsmerk van de UCB Groep
Referenties :

1. Godfroid P et al. Seizure freedom in patients treated with adjunctive levetiracetam: economic evaluation within the NHS (UK). (2003). A presentation at the American Academy of Neurology 29 March-5 April 2003, Honolulu, Hawaii, USA.

2. WHO (2003) Epilepsy fact sheet 166.
www.who.int/inf-fs/en/fact166.html

3. Begley CE, Beghi E. The economic cost of epilepsy: a review of literature. Epilepsia 2002; 43 Suppl 4: 3-9

4. Cereghino et al. Neurology 2000; 55:236-42

5. Shorvon et al. Epilepsia 2000; 41:1179-86

6. Ben Menachem et al. Evidence for sustained efficacy of levetiracetam as add-on epilepsy therapy. Epilepsy Research 2003, 53 (1-2): 57-64

7. Boon et al. Epilepsy Research Res (2002); 48: 77-89.

Aantekingen voor de redacteur :


- Keppra is momenteel enkel geregistreerd als ondersteunende therapie bij de behandeling van partieel beginnende aanvallen met of zonder secundaire generalisatie bij volwassenen met epilepsie.


- Significant klinisch onderzoek met levetiracetam wordt momenteel uitgevoerd met inbegrip van experimentele onderzoeken op het gebied van de pediatrie, Primaire Veralgemeende Aanvallen en monotherapie.


- De VS was in april 2000 het eerste land waar Keppra(r) op de markt werd gebracht, kort daarop gevolgd door Zwitserland in mei 2000.


- Keppra(r) is nu beschikbaar in volgende landen; Argentinië, Oostenrijk, België, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk (enkel viaziekenhuisapotheken), Duitsland, Griekenland, Hongkong, Ierland, Italië, Luxemburg, Mexico, Nederland, Noorwegen, Polen, Singapore, Zuid-Afrika, Spanje, Zweden, Zwitserland, VK en de VS.


- Op 6 maart 2003, werd de toestemming voor het in handel brengen van Keppra(r) in Canada verleend.


- Een partiele aanval (I) omvat enkel een deel van de hersenen, en kan 'enkelvoudig' zijn (Ia) wanneer het bewustzijn niet aangetast is of 'complex' zijn (Ib) wanneer het bewustzijn beïnvloed wordt of secundair gegeneraliseerd (Ic) zijn wanneer een enkelvoudige of complexe aanval zich naar de hele hersenen uitbreidt.


- Nieuwe anti-epileptische geneesmiddelen, zoals levetiracetam, dienen zich eerst te bewijzen als ondersteunende (add-on) therapie - gewoonlijk bij partiele aanvallen - voordat ze als monotherapie aanvaard kunnen worden.

Amanda Boswell
Ketchum London
Tel : + 44 207 611 3571
Fax : + 44 207 611 3850
Email : Amanda.boswell@ketchum.com

Brigitte Raoult
UCB Belgium
Tel : + 32 2 559 9359
Fax : + 32 2 559 9366
Email : Brigitte.raoult@ucb-group.com


04 apr 03 13:35