Korps: Friesland, plaats: Fryslân 4-04-2003
Politieberichtend van 04/04 van 07.00 t/m 13.00 uur

Sneek: aanhouding dievegge
Donderdag 3 april is in Sneek een vrouw aangehouden, die ervan wordt verdacht geld uit de woning te hebben gestolen van voornamelijk oudere mensen. De verdachte, een 26-jarige vrouw uit Sneek, ging als volgt te werk. Ze belde bij oudere mensen aan. Nadat de deur geopend werd probeerde zij met een zielig verhaal binnen te komen. Ze vroeg dan om geld. Veelal had zij haar twee kleine kinderen bij zich. Wanneer de mogelijkheid zich voordeed, nam zij geld uit de portemonnee van het slachtoffer weg en verliet de woning. De verdachte is in verzekering gesteld. Zij zit nog steeds vast. Ze zal vandaag, vrijdag, geleid worden voor de rechter-commissaris.
Tot nu toe hebben drie slachtoffers tussen 70 en 92 jaar aangifte gedaan. Vermoedelijk zijn er meer mensen het slachtoffer van haar geworden. De recherche van de politie Sneek verzoekt hen als nog aangifte te doen. Men zich melden op telefoonnummer 0900 8844 (lokaal tarief).

Stiens: praktijkexamen verkeer
Op maandag 7 en dinsdag 8 april 2003 wordt in Stiens voor de tweede keer het praktisch verkeersexamen gehouden voor leerlingen van groep 7 en 8 van basisscholen in de gemeente Leeuwarderadeel en Ferwerderadeel. In totaal 206 leerlingen van 10 basisscholen uit Stiens, Britsum, Marrum, Ferwert, Hallum, Blije en Reitsum zullen aan het examen meedoen. De leerlingen leggen een route op de fiets af waarbij ze punten kunnen behalen voor goed fietsgedrag. Als een leerling aan het eind van de route voldoende punten heeft, is hij of zij geslaagd voor het praktijkexamen fietsen en krijgt daarmee een certificaat. De examens beginnen beide dagen om 08.30 uur en eindigen om 15.30 uur. De start en de finish zijn bij het politiebureau van Stiens aan de Moundyk 14A. De politie van Stiens en afgevaardigden van 3VO zullen aanwezig zijn bij de examens. Een aantal posten op de route wordt bemand door leerlingen van de Friese Poort.

Kuinre: vrouw aangevallen in Kuinderbos
Zondag 30 maart omstreeks 16.15 uur heeft een poging verkrachting plaats gevonden op een bospad in het Kuinderbos in Kuinre. Een 23-jarige vrouw uit Delfstrahuizen heeft daarvan aangifte gedaan. De dader benaderde haar van achteren, pakte haar vast en hield een hand voor haar mond. Toen hij voor haar kwam gaf ze hem een knietje in het kruis en kon weg rennen. Het slachtoffer omschreef de verdachte als een blanke man, ongeveer 25 a 35 jaar, 1.85 meter lang, sportief postuur, norse uitstraling en donker haar en wenkbrauwen. Hij was gekleed in een donkerkleurige jas met aan de voorzijde twee grote (gevulde lijkende) zakken, een donkere spijkerbroek en donkere schoenen. Voor zover bekend zijn zowel in de Noordoostpolder als in Fryslân geen soortgelijke meldingen binnen gekomen met dit signalement. Toch is het niet onmogelijk dat deze man het eerder geprobeerd heeft. De politie wil dan ook graag in contact komen met eventuele slachtoffers of anderen die informatie hebben. Zij kunnen bellen met 0900 8844 (lokaal tarief).

Sneek: auto in beslag na te zware lading
Vrijdag omstreeks 10.45 uur werd tijdens een verkeerscontrole op de Stadsrondweg-Zuid een bestelauto gecontroleerd, bestuurd door een 52-jarige man uit Stavoren. Op de weegbrug bleek de auto veel te zwaar. De maximum toegestane massa was wettelijk 3500 kg. De vrachtauto woog 4920. Tegen de eigenaar, een bedrijf uit Groningen, wordt proces-verbaal opgemaakt. De auto werd na overleg met de officier van justitie in beslag genomen.

Gytsjerk: inbraak bedrijf
In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in een bedrijf aan de Nieuwe Straatweg. Men kwam binnen door een raam van de kantine open te breken. Vanuit het kantoorgedeelte werden twee computers en twee cameras gestolen. Namens het bedrijf deed een 55-jarige man uit Gytsjerk aangifte.

Heerenveen: inbraak woning
In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in een woning aan de Bolster in Heerenveen. Men kwam binnen door het slot van de deur te forceren. Er werden onder andere bankpasjes, geld en een mobiele telefoon gestolen. Door de politie werd een buurtonderzoek ingesteld dat niets opleverde. De bewoner, een 28-jarige man, deed aangifte.

Drachten: verkeerscontrole

Vandaag, vrijdag, heeft de stagegroep Drachten een verkeerscontrole, gehouden op de Loswal te Drachten. De controle richtte zich op aanhangwagens en het trekkende voertuig. Bij de controle zijn ongeveer 45 combinaties gecontroleerd. Hiervan hadden 29 bestuurders hun zaakjes niet voor elkaar en zijn hiervoor geverbaliseerd. Er werd bekeurd voor
3x aanhangwagen niet voorzien van goedgekeurd kentekenplaat 7x hulpkoppeling niet goed bevestigd
9x losbreekreminrichting niet goed bevestigd
3x rijden zonder rijbewijs van de vereiste categorie 1x geen kentekenplaat op de aanhangwagen
1x rijbewijs niet kunnen tonen
1x geen markeringsbord aanwezig
3x remlichten aanhangwagen niet goed werkend
1x richtingaanwijzer aanhangwagen niet goed werkend

Bureau Communicatie 058 880 8272