Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Persbericht ministerraad
4 april 2003

KABINET STEMT IN MET VERDRAG VLIEGVELD NIEDERRHEIN

Het kabinet heeft, op voorstel van staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat, ingestemd met een verdrag tussen Nederland en Duitsland over het vliegveld Niederrhein in Duitsland. In het verdrag wordt het gebruik van het luchtruim boven Nederlands grondgebied geregeld. Het verdrag regelt niet het gebruik van de luchthaven zelf. Afspraken daarover zijn gemaakt tussen de exploitant en het districtsbestuur Düsseldorf. Daarvoor geldt de vergunning, die in juli 2001 door het districtbestuur is afgegeven.
In het verdrag staat dat de luchthaven in de nacht (tussen 23.00 en 6.00 uur) niet mag worden gebruikt voor landingen vanuit en starts naar het westen over Nederlands grondgebied. Verder is er voor Niederrhein een geluidszone van 35 Ke (Kosteneenheden) geluidsbelasting vastgesteld. Overschrijding van de geluidszone is niet toegestaan. Duitsland ziet hier op toe en rapporteert hierover aan Nederland. Een gezamenlijke luchtverkeerscommissie komt regelmatig bijeen om toe te zien op de uitvoering en de interpretatie van het verdrag. Vliegveld Niederrhein is een voormalige Britse militaire basis net over de Nederlands-Duitse grens tussen Venlo en Nijmegen. In 1999 besloot de Duitse regering het vliegveld om te vormen tot een burgerluchtvaartterrein.
Het verdrag wordt per 1 mei voorlopig toegepast. Het verdrag wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State en daarna aan de Tweede Kamer voor goedkeuring voorgelegd. RVD, 04.04.2003