De Unie


CV: Werknemers gaan pensioenpremie betalen

4 april 2003 - Als het aan de verzekeraars in binnendienst en buitendienst ligt, gaan hun werknemers pensioenpremie betalen en krijgen zij niet de 2,5% loonsverhoging die in het Centraal Akkoord tussen werkgevers en werknemers is afgesproken. Dit bleek tijdens de eerste onderhandelronde voor de CAO, die moet ingaan op 1 juni 2003.

De voorstellen van De Unie zijn beperkt en realistisch. We hebben werkgevers een handreiking gedaan in de overtuiging dat deze aangegrepen zou worden. Helaas bleek bij de presentatie van de voorstellen van de werkgevers dat niets minder waar is. Een korte opsomming van de werkgeversvoorstellen:

* geen loonsverhoging van 2,5%;

* invoering werknemersaandeel pensioenpremie van 1/3 van de premie, tot maximaal 5% van de pensioengrondslag;

* schrappen van toeslagen, zoals verhoging uurloon voor berekening overwerkvergoeding en toeslag voor het werken buiten het normale arbeidstijdenkader;

* omzetten van salaristabellen van leeftijds- in ervaringsjaren;
* studie naar verdere variabilisering van beloningselementen;
* mogelijkheid oudere werknemer aangepaste functie-inhoud, functieomvang en arbeidsvoorwaarden te geven;
* tekstuele wijzigingen.

De volledige voorstellen van werkgevers kunt u onderaan deze pagina downloaden of opvragen bij De Unie.

In de eerste onderhandelronde hebben wij geconstateerd dat de kloof tussen de wensen van de werkgevers en die van de vakorganisaties zeer groot is. De onderhandelingen worden gestart met een verkennend onderzoek over de vraag of er überhaupt overeenstemming bereikt kan worden over de hoofdonderwerpen "loonsverhoging" en "pensioenpremie". Pas daarna zal er over de overige onderwerpen onderhandeld worden. Wij houden u op de hoogte van de voortgang van de onderhandelingen.

Kaderlidmaatschap iets voor u?
De Unie zoekt werknemers in de verzekeringsbranche die de CAO-onderhandelaar actief willen ondersteunen door deelname aan het "bedrijfsgroepbestuur". In circa 6 vergaderingen per jaar wordt het CAO-proces besproken en vormgegeven. Bent u in staat om invulling te geven aan onze waarden: onafhankelijk eigentijds maatwerk, dan zijn wij op zoek naar u. De bijeenkomsten vinden plaats in werktijd (zie hiervoor de CAO). Bent u geïnteresseerd, laat het dan per e-mail weten.

Overige informatie
Informatie over deze onderhandelingen wordt gezonden aan Unieleden die vallen onder de CAO verzekeringsbedrijf binnendienst of buitendienst, alsmede ter kennisname aan onder andere Unieleden werkzaam bij tussenpersonen (waar de CAO vaak gevolgd wordt) en aan Unieleden bij Delta Lloyd, waar is afgesproken dat de loonsverhoging uit deze CAO wordt gevolgd.

Met vriendelijke groet,

Gerwin van der Lei
Bestuurder

* Werkgeversvoorstellen CAO 2003 - 2004 (PDF file)
* Intropagina Commerciële verzekeringen

vrijdag, 4 april 2003