Ministerie van Verkeer en Waterstaat

De Boer maant senaat niet te wachten met wegverbreding

De aanpak van fileknelpunten op de hoofdwegen kan niet wachten tot er een nieuw kabinet is. Dat schrijft minister Roelf de Boer vandaag in een brief aan de Eerste Kamer in antwoord op een serie vragen. Hij roept de senaat op om de twijfels over de spoedwet wegverbreding opzij te zetten. Het nu niet realiseren van de spoedwetprojecten als spitsstroken betekent dat de problemen op de weg nog groter worden, zo schrijft hij.

Met de aanleg van spitsstroken kan op korte termijn en voor relatief weinig geld resultaat worden geboekt om de doorstroming op de weg te verbeteren. Uit een peiling onder 1.123 weggebruikers in januari van dit jaar blijkt dat zij veel effect toekennen aan spitsstroken op de doorstroming van het verkeer op de autosnelwegen. Op de vraag welke acties Rijkswaterstaat op korte termijn moet oppakken, staat de aanleg van spitsstroken volgens de peiling op een gedeelde tweede plaats.

In zijn brief aan de Eerste Kamer tracht De Boer ook de zorgen over geluidsoverlast voor omwonenden weg te nemen. Bij sommige projecten zijn de geluidswerende maatregelen namelijk later klaar dan de daadwerkelijke wegverbreding. De Boer wijst erop dat er zonder de spoedwet op die plekken vaak helemaal niets tegen de geluidsoverlast zou gebeuren.
De Eerste Kamer bespreekt dinsdag de antwoorden van De Boer.

Meer informatie in de Kamerbrief