Provincie Overijssel

omhoog

Provincie en Landschap Overijssel sluiten overeenkomst voor 1,2 miljoen

De provincie en Landschap Overijssel hebben de jaarlijkse prestatieovereenkomst getekend. Daarin staat welke prestaties landschapsorganisatie levert voor de ruim 1,2 miljoen euro aan provinciale subsidie. Bij de ondertekening, op 3 april, leverde Landschap Overijssel symbolisch het grootste landschapsonderhoudsproject van Nederland op: Landschap Plus.

Gedeputeerde Jansen van landelijk gebied en vice-voorzitter De Noord van Landschap Overijssel zetten gezamenlijk hun handtekening onder de prestatieoverkomst. Dat deden ze bij een esrand in de gemeente Rijssen-Holten. Die esrand is een van de bijna duizend landschapselementen die zijn opgeknapt in het kader van Landschap Plus.

De subsidie van ruim 1,2 miljoen euro stelt Landschap Overijssel ook dit jaar weer in staat om diverse taken uit te voeren in de ruim 4600 hectare eigen terreinen en bij de vele particuliere eigenaren in het landelijk gebied van Overijssel.

Landschap Plus
In het kader van landschap Plus heeft Landschap Overijssel 962 kleine landschappelijke elementen onder handen genomen, in 24 van de 26 Overijsselse gemeenten. Het gaat dan om houtwallen en hoogstamboomgaarden en dergelijke. Zo heeft de organisatie onderhoud gepleegd aan 169 hagen, met een totale lengte van veertien kilometer.

Voor het project was in totaal een bedrag van ruim 1 miljoen euro beschikbaar. Dit hoge bedrag is gerealiseerd door onder andere een verdubbeling van het provinciale en gemeentelijke budget voor landschapsonderhoud.

Overijssel heeft hiermee, juist nu het economisch tij tegenzit, een unieke financile formule om het kwetsbare kleinschalige cultuurlandschap te behouden en te versterken. Elke euro die een gemeente beschikbaar stelt voor de uitvoering van haar landschapsbeleid wordt verdriedubbeld, dankzij de multiplier van provinciale en Europese middelen. Deze constructie blijft in elk geval tot 2007 van kracht.

Meer informatie: Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl Kijk ook op de site van Landschap Overijssel: www.landschapoverijssel.nl © 2003 Provincie Overijssel