Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

CONCEPT

Besluit van .. tot wijziging van het
Besluit SUWI en het Besluit taak-
uitoefening Inspectie werk en Inkomen

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Op de voordracht van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mede namens de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, M. Rutte, van .......; Gelet op artikel 72, vijfde lid, van de Werkloosheidswet, artikel 8, vierde lid, van de Wet inschakeling werkzoekenden, artikel 10, vijfde lid en 15, tweede lid, van de Wet op de (re)integratie arbeidsgehandicapten en artikel 44 van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen; De Raad van State gehoord (advies van........); Gezien het nader rapport van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mede namens de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, M. Rutte, van .....;

HEBBEN GOEDGEVONDEN EN VERSTAAN:

Artikel I
Het Besluit SUWI wordt als volgt gewijzigd:

A
Artikel 4.1 wordt als volgt gewijzigd: 1. In het eerste lid, onderdeel g, wordt "de onderdelen a tot en met f" vervangen door: de onderdelen a tot en met f en h. 2. Aan het eerste lid, wordt, onder vervanging van de punt aan het eind van onderdeel g door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende: h. het UWV, onderscheidenlijk burgemeester en wethouders van de betrokken gemeente op verzoek en uit eigen beweging kennis te geven van het gegronde vermoeden dat een persoon, van wie de inschakeling in de arbeid wordt bevorderd, onvoldoende medewerking verleent aan deze werkzaamheden, voor zover dit noodzakelijk is voor de uitvoering van wetten door het UWV en burgemeester en wethouders. 3. In dit artikel wordt het woord "gemeentebestuur" telkens vervangen door: burgemeester en wethouders.

B
Artikel 4.3 wordt als volgt gewijzigd: 1. Het eerste lid, onderdeel b, wordt als volgt gewijzigd: a. In sub 2° vervalt het woord "en".


b. Aan sub 3° wordt, na de puntkomma, een woord toegevoegd, luidende: en.
c. Na sub 3° wordt een onderdeel toegevoegd, luidende: 4° een begroting van de kosten van de in subonderdeel 2° bedoelde werkzaamheden;.
2. In het tweede lid vervalt ", tenzij het UWV voor het verrichten van die werkzaamheden schriftelijk goedkeuring heeft verleend".

C
Artikel 4.6 komt als volgt te luiden:
Artikel 4.6 Hoogte van subsidie en tijdstip van betaling 1. De subsidie op grond van artikel 4.3 bedraagt 50 procent van de werkelijk gemaakte kosten met een maximum van 50 procent van de begrote kosten.
2. De subsidie op grond van artikel 4.4. bedraagt 50 procent van het subsidiebedrag, bedoeld in het eerste lid.
3. De subsidie, bedoeld in het eerste lid, wordt betaald nadat de werkgever aan het UWV heeft aangetoond dat de kosten zijn gemaakt. 4. De subsidie, bedoeld in het tweede lid, wordt betaald nadat de betrokken arbeidsgehandicapte gedurende een aaneengesloten periode van ten minste 26 weken in een dienstbetrekking met een andere werkgeverheeft gestaan dan wel na afloop van het jaar, dat de arbeidsgehandicapte als zelfstandige als bedoeld in artikel 4.4 arbeid heeft verricht.
5. Bij ministeriële regeling kan bepaald worden, dat de subsidie, bedoeld in het eerste en tweede lid, een bij of krachtens die regeling te bepalen bedrag niet overschrijdt.

Artikel II
Artikel 10 van het Besluit taakuitoefening Inspectie Werk en Inkomen komt te luiden:

Artikel 10. Periodieke informatieverstrekking
1. De inspecteur-generaal verstrekt na iedere periode van vier kalendermaanden informatie aan de secretaris-generaal over de voortgang van de werkzaamheden van de Inspectie in de verstreken periode. 2. De secretaris-generaal en de inspecteur-generaal maken afspraken over de inrichting van de informatie, bedoeld in het eerste lid, en over de tijdstippen waarop deze informatie wordt verstrekt.

Artikel III
1. Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin het wordt geplaatst. 2. Aan artikel 10 van het Besluit taakuitoefening Inspectie Werk en Inkomen zoals dat ingevolge artikel II komt te luiden wordt voor de eerste maal toepassing gegeven met betrekking tot de eerste vier kalendermaanden van 2003. Indien dit besluit in werking treedt na 1 mei


2003 wordt de periode met betrekking waartoe voor de eerste maal toepassing wordt gegeven aan genoemd artikel in overleg tussen de secretaris-generaal en de inspecteur-generaal vastgesteld.

Lasten en bevelen dat dit besluit met daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A.J. de Geus)


Nota van toelichting

Dit besluit strekt tot wijziging van het Besluit SUWI op drie onderdelen alsmede van het Besluit taakuitoefening Inspectie Werk en Inkomen. De wijzigingen zijn in één besluit vervat uit overwegingen van wetgevingseconomie; voor beide wijzigingen geldt namelijk een voorhangprocedure bij het parlement.

Artikel I, onderdeel A
In artikel 4.1, eerste lid, onderdeel a, is geregeld dat in de schriftelijke overeenkomst opgenomen moet worden dat reïntegratiebedrijven en arbodiensten verplicht zijn alle gegevens en inlichtingen omtrent de reïntegratiewerkzaamheden op verzoek aan het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) en burgemeester en wethouders te verstrekken. Die gegevens en inlichtingen hebben mede betrekking op het onvoldoende meewerken van de persoon van wie de inschakeling in de arbeid wordt bevorderd aan de reïntegratiewerkzaamheden. De gegevens die teruggemeld moeten worden, betreffen geen medische gegevens. Uit de uitvoeringspraktijk blijkt dat het wenselijk is dat inlichtingen omtrent het onvoldoende meewerken niet alleen op verzoek maar ook uit eigen beweging door het reïntegratiebedrijf aan het UWV of burgemeester en wethouders worden verstrekt. Op dit moment heeft het UWV in zijn contracten met reïntegratiebedrijven al vastgelegd dat zij deze gegevens ook uit eigen beweging moeten melden. Het UWV kan, als vastgesteld wordt dat er sprake is van onvoldoende medewerken, overgaan tot sanctieoplegging. Het reïntegratiebedrijf is degene die contact heeft met de cliënt en is ook degene die een indruk kan geven over de mate van medewerken. Het UWV kan de gegevens over de mate van meewerken uitsluitend via het reïntegratiebedrijf verkrijgen. Gezien het belang van de gegevensuitwisseling voor de handhaving wordt de uitvoeringspraktijk geformaliseerd. Daarom is subonderdeel h aan het eerste lid van artikel 4.1 toegevoegd.
Door de wijziging van artikel 4.1, eerste lid, onderdeel g, dient de in het nieuwe onderdeel h opgenomen verplichting tot kennisgeving van onvoldoende medewerking van de betrokken persoon, ook opgenomen te worden in een overeenkomst waarbij een reïntegratiebedrijf of arbodienst werkzaamheden laat verrichten door een ander(e) reïntegratiebedrijf of arbodienst.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft in zijn advies over de wijziging van artikel 4.1 voorgesteld om in de tekst van zowel onderdeel a als onderdeel h van dat artikel tot uitdrukking te brengen dat de gegevensverwerking noodzakelijk moet zijn in het kader van de reïntegratie. In onderdeel h is het noodzakelijkheidscriterium opgenomen, aangezien hetgeen daarin wordt geregeld ziet op de algemene wettelijke taak van het UWV en burgemeester en wethouders uitkeringen te verstrekken en uitkeringsgerechtigden te reïntegreren, waaronder het geven


van een oordeel over de voor de te reïntegreren persoon geldende verplichtingen. Voor een dergelijke toevoeging aan onderdeel a wordt echter geen aanleiding gezien omdat dit reeds voortvloeit uit de wetten waarin de reïntegratie als zodanig is geregeld en waarop het onderhavige besluit is gebaseerd.

De grondslag voor het verstrekken van persoonsgegevens door reïntegratiebedrijven en arbodiensten aan het UWV en burgemeester en wethouders is gelegen in artikel 8, onder e, van de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP). De gegevensuitwisseling is namelijk noodzakelijk voor de goede vervulling van de publiekrechtelijke taak door het UWV en burgemeester en wethouders. Op het moment dat er geen gegevens uitgewisseld mogen worden, hebben UWV en burgemeester en wethouders geen mogelijkheden om signalen te ontvangen over de mate van meewerken door een cliënt.

Tenslotte wordt, uit oogpunt van consistent en eenduidig woordgebruik, in artikel 4.1 het woord "gemeentebestuur" telkens vervangen door: burgemeester en wethouders. Deze wijziging loopt vooruit op de aanpassing van lagere SZW-regelgeving naar aanleiding van de Wet dualisering gemeentebestuur (Stb. 2002, 111) die op 7 maart 2002 (blijkens Stb. 2002, 212) in werking is getreden.

Artikel I, onderdelen B en C
De verantwoordelijkheid van de werkgever voor de reïntegratie van zijn arbeidsgehandicapte werknemers is met de inwerkingtreding van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (Wet SUWI) en de Invoeringswet Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen op 1 januari 2002 sterk uitgebreid. De werkgever is vanaf deze datum verantwoordelijk voor de reïntegratie van zijn werknemer binnen het eigen bedrijf (zgn. eerste spoor). Ook is het vanaf deze datum mogelijk voor werkgevers om vrijwillig opdrachtgever voor de reïntegratie van zijn arbeidsgehandicapte werknemer in het bedrijf van een andere werkgever (zgn. tweede spoor) te zijn. Vanaf 1 januari 2003 is de werkgever verplicht verantwoordelijk voor het tweede spoor, indien die werknemer op of na 1 januari 2003 ziek is geworden.

Voor de financiering van de trajecten gericht op de reïntegratie van arbeidsgehandicapte werknemers in het bedrijf van een andere werkgever kan de werkgever subsidie aanvragen bij het UWV. De subsidies kunnen zowel worden aangevraagd door vrijwillige als door verplichte opdrachtgevers.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie dient de werkgever een advies van de arbodienst en een trajectplan aan het UWV te overleggen. Dat trajectplan dient volgens artikel 4.3, eerste lid, onderdeel b, van het Besluit SUWI een aantal onderwerpen te bevatten. Deze onderwerpen


zijn: gegevens over de werknemer, een beschrijving van de werkzaamheden waaruit het traject bestaat en de verwachte begin- en einddatum van die werkzaamheden. Met de wijziging van artikel 4.3, eerste lid, onderdeel b, van het Besluit SUWI wordt de voorwaarde opgenomen dat in het trajectplan ook een begroting van de kosten van de voorgenomen reïntegratiewerkzaamheden opgenomen dient te worden. Het UWV heeft dit vereiste op dit moment ook al in haar uitvoeringsvoorwaarden staan. Het betreft dus een formalisering van de uitvoeringspraktijk.

Het trajectplan zal in de praktijk een uitwerking zijn van het door de werkgever in samenwerking met zijn arbodienst of reïntegratiebedrijf opgesteld plan van aanpak om de arbeidsgehandicapte werknemer te reïntegreren naar passende arbeid. Er kan daarbij van worden uitgegaan, dat voor de werknemer en zijn reïntegratie doelmatige reïntegratie- activiteiten worden overeengekomen. Dit dient het UWV op basis van het trajectplan en de begroting globaal te kunnen beoordelen. Het is ongewenst dat de trajectkosten achteraf hoger uitvallen dan in het trajectplan aangegeven. Derhalve wordt in artikel 4.6 het volgende geregeld:
· Basissubsidie: de hoogte bedraagt 50% van de werkelijk gemaakte kosten, tot een maximum van 50% van de begrote kosten, van een reïntegratietraject. Deze subsidie wordt verstrekt indien de arbeidsgehandicapte werknemer niet meer kan worden herplaatst in een functie bij de eigen werkgever; en een
· Plaatsingssubsidie: de hoogte bedraagt eveneens 50% van de werkelijk gemaakte kosten, tot een maximum van 50% van de begrote kosten. Deze subsidie wordt verstrekt indien de werknemer gedurende tenminste 6 maanden wordt geplaatst in een functie buiten het bedrijf van de werkgever. Tevens wordt de subsidie verstrekt indien de werknemer gedurende een bepaalde periode als zelfstandige inkomsten heeft verworven waardoor hij geen recht meer heeft op een inkomensvervangende uitkering anders dan een
arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Het UWV kan de aanvraag globaal beoordelen op basis van de in te zetten werkzaamheden. Om te bereiken dat de kosten van een traject niet boven de begroting uit het trajectplan uitkomen, dient ook artikel 4.2, tweede lid aangepast te worden. De toevoeging, dat het UWV toestemming kan verlenen voor andere werkzaamheden dan in het trajectplan zijn overeengekomen, komt te vervallen.

Het kan voorkomen, dat de kosten van de trajecten een zodanige omvang hebben, dat de subsidie op de wijze als in artikel 4.6 geregeld buitensporig hoog wordt. Om die reden is in artikel 4.6 bepaald, dat aan het subsidiebedrag een maximum kan worden verbonden. Het voornemen bestaat, bij ministeriële regeling te bepalen, dat het UWV dit bedrag


vaststelt conform gangbare (markt)prijzen.

Uitvoeringstechnisch commentaar UWV
Onderhavig besluit is op 19 december 2002 voor uitvoeringstechnisch commentaar aan het UWV voorgelegd. In zijn advies van 11 februari 2003 heeft het UWV te kennen gegeven geen bezwaar te hebben tegen de wijziging van artikel 4.1 van het Besluit SUWI.

Tegen de voorgestelde wijziging van artikel 4.3 en 4.6 van het Besluit SUWI heeft het UWV bezwaren geuit. Dit is aanleiding geweest om het besluit en de toelichting aan te passen. Op grond van artikel 4.3, tweede lid, van het Besluit SUWI kan de werkgever een aanvulling op het trajectplan indienen. Dat strookt niet met het beleid alleen op basis van een begroting te subsidiëren. Derhalve is besloten om artikel 4.3, tweede lid van het Besluit SUWI aan te passen.
Het UWV heeft opgemerkt dat zij de doelmatigheid van een traject niet kan beoordelen. In overleg met het UWV is de wijze aangepast waarop voorkomen kan worden dat de kosten van een traject, en dus ook het subsidiebedrag buitensporig hoog worden. Het UWV kan op grond van een ministeriële regeling, zoals bedoeld in artikel 4.6, vijfde lid, Besluit SUWI een maximumbedrag verbinden aan het subsidiebedrag.

Administratieve lasten
Het ontwerpbesluit tot wijziging van het SUWI-besluit is op 19 december 2002 voor advies voorgelegd aan het Adviescollege Toetsing Administratieve Lasten (Actal). Dit advies is op 23 januari 2003 ontvangen. Naar aanleiding van dit advies is de toelichting van dit besluit op verschillende punten aangevuld.

Artikel I onderdeel A
Deze wijziging heeft een beperkte toename van de administratieve lasten tot gevolg. De gegevensuitwisseling over de mate van medewerking wordt namelijk verplicht gesteld. Uitgaande van 75.000 trajecten op jaarbasis, wordt aangenomen dat bij 10% van het totale aantal reïntegratietrajecten het reïntegratiebedrijf een melding aan het UWV doet. Dit levert een administratieve lastenverzwaring op van ongeveer 85.000. Zoals reeds opgemerkt betekent deze wijziging feitelijk een formalisering van de uitvoeringspraktijk.

Artikel I onderdeel B en C
De administratieve lasten die voorzien waren bij de inwerkingtreding van de Wet SUWI nemen toe vanwege de wijzigingen in het Besluit SUWI. De werkgevers zullen namelijk een begroting bij hun trajectplan moeten opnemen. Dit betreft een formalisering van de uitvoeringspraktijk, waaraan materieel gezien geen extra administratieve lasten vastzitten. Bij een geraamd aantal van ongeveer 33000 trajectplannen komt dit neer op een administratieve lastenverhoging van in totaal 0,6 mln.



Verder heeft Actal geadviseerd om in te gaan op alternatieven in de uitvoeringstechnische sfeer. Deze wijziging is ook voorgelegd voor uitvoeringstechnisch commentaar aan het UWV. Zoals hierboven reeds vermeld, heeft dit commentaar geleid tot een inhoudelijke wijziging van het ontwerpbesluit. Er worden in het Besluit SUWI geen regels gesteld omtrent de wijze waarop de begroting bij een trajectplan moet worden ingediend.

Artikel II
De wijziging van dit artikel strekt ertoe de periode waarop de voortgangsrapportage van de inspecteur-generaal aan de secretaris- generaal betrekking heeft in overeenstemming te brengen met de periode die op het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt toegepast bij de begrotingsuitvoeringsrapportage; op basis daarvan wordt de uitputting van de begroting en de voortgang van de werkzaamheden van de dienstonderdelen bewaakt. Dit betekent wijziging van de geldende kwartaalrapportage in een viermaandelijkse rapportage. Het tijdstip waarop de begrotingsuitvoeringsrapportage na afloop van de verslagperiode wordt uitgebracht pleegt per verslagperiode te worden bepaald. Op grond van het tweede lid zal bij dit tijdstip voor de rapportage van de inspecteur-generaal kunnen worden aangesloten.

Artikel III, tweede lid
Indien de overgang van kwartaalrapportage naar viermaandelijkse rapportage van kracht wordt vóór 1 mei 2003, behoeft dit geen overgangsvoorziening; dan is de verplichting met betrekking tot de rapportage over het eerste kwartaal 2003 nog vóór de datum waarvoor deze volgens het huidige artikel 10 moest worden uitgebracht vervallen en kan de eerste viermaandsrapportage over de eerste vier maanden van 2003 worden uitgebracht. Treedt de wijziging echter na 1 mei 2003 in werking, dan zijn ­ afhankelijk van het tijdstip - verschillende situaties denkbaar, met meer en minder overlappingen van dan wel lacunes in de perioden waarover moet worden gerapporteerd. Teneinde hieraan op praktische wijze een mouw te kunnen passen is bepaald dat alsdan de SG en de IG in onderling overleg bepalen welke verslagperiode voor de eerste keer zal worden gehanteerd.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A.J. de Geus)