Ministerie van Justitie

Pleger huiselijk geweld tijdelijk uit huis
4 april 2003

Minister Donner staat positief tegenover het voorstel om het wettelijk mogelijk te maken de pleger van huiselijk geweld tijdelijk uit huis te plaatsen. De regeling kan de veiligheid van het slachtoffer en eventuele kinderen beter waarborgen.

De minister van Justitie heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de knelpunten die politie, Openbaar Ministerie en andere betrokkenen ervaren bij de aanpak van crisissituaties huiselijk geweld. Het rapport De Pleger het huis uit! is opgesteld door het Verweij Jonker-Instituut en inmiddels aangeboden aan de Tweede Kamer.

Voor deze studie zijn politieagenten, sleutelfiguren en beleidsmakers bij politie, Openbaar Ministerie, reclassering, rechterlijke macht en hulpverlening geïnterviewd. Vrijwel zonder uitzondering staan de geïnterviewden positief tegenover de invoering van een wettelijke mogelijkheid tot uithuisplaatsing van plegers van huiselijk geweld. Zij zien het als een aanvullend instrument dat op korte termijn kan bijdragen aan rust en veiligheid in huis. Wel vinden ze een wettelijke regeling alleen zinvol wanneer er ook ondersteuning is voor het slachtoffer en wanneer de geweldpleger wordt behandeld.

Donner geeft overigens aan aan dat de ontwikkeling en invoering van een wettelijke maatregel complex zaak is. Vanwege de verstrekkende gevolgen van de maatregel lijkt het hem verstandig dat het nieuwe kabinet zich gaat bezighouden met dit voorstel.