Gemeente Haarlem


4 april 2003
Ellen van der Vossen/afdeling Communicatie
023-5115594
61/2003
Gemeente Haarlem, sector Maatschappelijke Ontwikkeling

Persbericht







Datum
Informatie bij
Telefoon
Nummer
Plannen voor Schouwburg Haarlem aangepast

Het college van B&W heeft zijn voorkeur uitgesproken voor het basis-scenario voor de vernieuwbouw van de Stadsschouwburg. Op voorstel van wethouder Grondel zijn er zeven scenario's ontwikkeld en doorgerekend. Deze lopen uiteen van een totale vernieuwbouw tot een basis- scenario, ieder met een verschillend kostenplaatje. Het college neemt als standpunt in dat financieel gezien op dit moment slechts gekozen kan worden voor het zogenaamde basis-scenario. Wel heeft het college opdracht gegeven om de plannen voor een plus-scenario (benodigd extra budget van 4,1 miljoen euro) uit te werken en te bezien welke additionele middelen binnen een half jaar gegenereerd kunnen worden.

De ontwikkelde scenario's gaan uit van drie gebouwdelen; het nieuw te bouwen entreegebied, de nieuw te bouwen toneeltoren en het bestaande gebouw. Het college stemde vorig najaar om financiële redenen niet in met het ontwerp voor de Stadsschouwburg waarin alledrie de gebouwdelen optimaal worden gebouwd dan wel gerestaureerd. Realisatie van dat ontwerp is begroot op 23,3 miljoen. Het beschikbare budget is (prijspeil juli 2002) 17,5 miljoen euro.

In het basis-scenario wordt alleen het hoogstnoodzakelijke onderhoud aan het bestaande gebouw gedaan, wordt het entreegebouw uit het Concept Definitief Ontwerp volledig gerealiseerd en wordt de toneeltoren herontworpen met minder functionaliteiten. De totale kosten bedragen dan 17,5 miljoen euro. Consequentie hiervan is dat over enige jaren aanvullende investeringen nodig zijn.

In het plus-scenario krijgt de schouwburg het beoogde entreegebouw, wordt het bestaande gebouw volledig gerestaureerd, maar wordt de toneeltoren beperkt in functionaliteiten. De extra kosten hiervoor bedragen 4,1 miljoen euro waarbij gerekend wordt op 1,5 miljoen euro uit subsidie en sponsoring.
Uit recente onderzoeken blijkt dat voor volledige restauratie en renovatie een extra bedrag noodzakelijk is van 2,3 miljoen euro. In dit bedrag zit budget voor het noodzakelijke funderingsherstel.

Het college zou er de voorkeur aan geven het plus-scenario te realiseren maar dat is slechts mogelijk als additionele middelen gegenereerd kunnen worden. Over een half jaar wil het college een definitief voorstel voorleggen over het uiteindelijk te investeren bedrag. Bij het vaststellen van de Kadernota in juni 2003 wordt tevens afgewogen of er nog middelen kunnen worden vrijgemaakt.

Het college bespreekt de verschillende scenario's vrijdag 11 april met de commissie cultuur/cmc in een verkennende discussie. De planning is dat in september 2003 het ontwerp definitief kan worden vastgesteld, zodat mei 2004 kan worden gestart met de bouw. De planning is om in februari 2006 de deuren van de schouwburg te heropenen.











---- --