Openbaar Ministerie

Haarlem, 4 april 2003

Kantonrechter veroordeelt "ronselaar" Schiphol

In vervolg op eerdere berichten over het optreden tegen "ronselaars" op Schiphol maakt het Openbaar Ministerie te Haarlem thans bekend dat de kantonrechter gisteren uitspraak heeft gedaan in een onderzoek tegen een taxichauffeur die klanten probeerde te werven op het luchthaventerrein van Schiphol .

Sinds 15 november jl. is gestart met de handhaving van het in strijd met de voorschriften aanbieden van taxidiensten op de luchthaven Schiphol. Op 1 december jl. is door de Koninklijke Marechaussee op Schiphol een overtreding geconstateerd, waarna de officier van justitie vervolging heeft ingesteld tegen de betrokken chauffeur. Deze is in maart op zitting verschenen voor de kantonrechter, die vandaag uitspraak deed. Hierbij is de verdachte veroordeeld wegens het aanbieden van taxidiensten op de luchthaven Schiphol.

Met deze uitspraak bevestigt de kantonrechter dat de luchthaven Schiphol de mogelijkheid heeft om eigen gedragsregels voor het luchthaventerrein vast te stellen. Een overtreding hiervan kan een strafbaar feit betekenen, waarvoor vervolging ingesteld kan worden.

Daar de behandeling van deze zaak principieel van karakter was, en dus niet zozeer gericht was tegen de betrokken taxichauffeur persoonlijk, heeft de kantonrechter besloten om de verdachte een voorwaardelijke straf op te leggen.