Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 08/04/2003


---

Nederland geeft jaarlijks ruim vier miljard aan goede doel

Nederlanders geven jaarlijks in totaal zo4n 4,33 miljard euro aan goede doelen. Deze schatting, op basis van gegevens over 2001, staat in het nieuwste rapport Geven in Nederland dat de afdeling Filantropie van de Faculteit der Sociale Wetenschappen elke twee jaar maakt onder leiding van prof. dr. Theo Schuyt. Donderdag 3 april is het nieuwe rapport uitgekomen.

De schatting van 4,33 miljard euro is aan de lage kant vanwege de onvolledigheid van informatie over de legaten en de bijdragen van vermogensfondsen. Andere conclusies uit Geven in Nederland 2003 zijn dat meer mensen geven, maar wel kleinere bedragen; men maakt een pas op de plaats met geven (komt overeen de bevindingen van Giving USA 2003); ouderen zijn belangrijk voor de filantropie. Ook merken de onderzoekers op dat na tien jaar Geven in Nederland nog steeds veel cijfers ontbreken of onvolledig zijn, bijvoorbeeld over legaten, vermogensfondsen en etnische filantropie.

Huishoudens gaven in de vorm van geld en goederen 41 procent van het totaal (1753 miljoen); het bedrijfsleven was via giften en sponsoring verantwoordelijk voor 49 procent (2116 miljoen). De rest komt van legaten (5 procent), geldwervende fondsen (4 procent) en van vermogensfondsen (1 procent).

Het meeste geld dat Nederlanders gaven, ging naar sport en recreatie (1,3 miljard), gevolgd door kerk en levensbeschouwing (739 miljoen) en internationale hulp (535 miljoen). Milieu, natuurbehoud en dierenbescherming kwamen op de laatste plaats met 249 miljoen.

Huishoudens gaven het meest aan kerk en levensbeschouwing; legaten kwamen vooral ten goede aan gezondheid, geldwervende fondsen geven uit eigen middelen vooral aan internationale hulp. "Maatschappelijke en sociale doelen" en "cultuur" waren met name voor vermogensfondsen belangrijk te ondersteunen doelen. "Sport en recreatie" is het veruit het populairste doel onder bedrijven.

De Nederlandse huishoudens gaven per huishouden gemiddeld 303 euro in de vorm van geld en goederen aan maatschappelijke en goede doelen. De mediaan bedraagt 114 euro , dat wil zeggen dat de helft van de gevende Nederlandse huishoudens 114 euro of minder aan geld en goederen heeft gegeven en de andere helft meer dan 114 euro.

13 Procent van de huishoudens trok giften aan maatschappelijke en goede doelen af van de belasting. De huishoudens die geen gebruik van de regeling maakten (87 procen) hebben daar verschillende motieven voor. De belangrijkste is dat zij de drempel niet halen (53 procent). Opvallend is daarentegen ook dat 17 procent van de huishoudens de regeling niet nodig vindt.

Van de Nederlanders van 18 jaar en ouder heeft 43 procent tussen mei 2001 en mei 2002 minstens eenmaal vrijwilligerswerk verricht. Dat is hoger dan in 2000 en voorgaande jaren. 30 Procent deed het vrijwilligerswerk minimaal iin keer per maand. Ook dat is hoger dan in de metingen uit de jaren daarvoor.