Vereniging Milieudefensie

Milieudefensie fluit WTO-directeur terug

Amsterdam, vrijdag 4 april 2003 --- Milieudefensie zal aanstaande maandag 7 april de nieuwe WTO-directeur Supachai Panitchpakdi terugfluiten vanwege de plannen om dit najaar te komen tot een investeringenverdrag. Belangrijkste bezwaar tegen dit verdrag is dat het bedrijven nog meer macht geeft om zaken te doen, zonder dat zij zich iets hoeven aan te trekken van milieu- en sociale regels.

Begin september van dit jaar komt de WTO bijeen in de Mexicaanse stad Cancun om te beslissen of onderhandeld gaat worden over een investeringenverdrag binnen de WTO. Met name de EU en Japan zijn grote voorstanders van zo'n overeenkomst. Zij willen dat bedrijven nog meer vrijheden krijgen, zonder dat daar verplichtingen op sociaal- en milieuvlak tegenoverstaan. 'Onverantwoord,' vindt Anne van Schaik van Milieudefensie. 'Er bestaan nu al nauwelijks internationale afspraken waar bedrijven zich aan moeten houden. Het wordt nu tijd voor meer plichten in plaats van alleen maar meer rechten.'

Eerdere ervaringen met zulke verdragen laten zien dat vooral westerse bedrijven hiervan profiteren, ten koste van de landen waar zaken mee gedaan worden. Zo werd op basis van het reeds bestaande Nafta-investeringenverdrag in Mexico de gemeente Guadalcazar veroordeeld. Dit omdat ze een bouwvergunning voor een gevaarlijke afvalstortplaats weigerde af te geven aan een Amerikaans bedrijf dat er chemisch afval wilde storten. De stortplaats was gesloten omdat deze het grondwater vervuilde.

Wat: Terugfluiten van WTO-directeur Supachai Panitchpakdi Wanneer: Maandag 7 april, 13.20 uur (begin programma 13.00 uur, zaal open 12.30 uur) Waar: Aula Erasmus Universiteit Rotterdam, Burgemeester Oudlaan 50

Maar ook voor westerse landen kan het investeringenverdrag grote gevolgen hebben. Een Amerikaanse bedrijf heeft, eveneens met het Nafta-verdrag in de hand, de Canadese provincie Britisch Columbia aangeklaagd voor 'onteigening'. De provincie weigerde namelijk goedkeuring te verlenen voor de export van Canadees water. Het bedrijf meent daardoor tien miljard dollar aan inkomsten mis te lopen.